Falsa protecție socială

Cu toții ne ducem traiul pe pământ și vrând nevrând, suntem incluși în unele sisteme se protecție socială. Fie că vorbim de sistemul de pensii, cel de sănătate, cel de apărare, de protecția copilului, de protecție e femeii și alte sisteme și subsisteme este măcar teoretic au menirea de a ne proteja sau sprijini. Omenirea a avut la un moment dat dorința, izvorâtă din altruism și milă, de a proteja pe cei expuși pericolelor, me cei mai sensibili sau mai neputincioși. În acest sens s-au făcut unele sisteme de protecție socială, liste de drepturi pe categorii sociale, legi care să protejeze anumite categorii sociale, campanii de luptă contra unor fenomene de abuz a unor categorii sociale și câte și mai câte intenții de protejare a unor categorii sociale defavorizate sau sensibile.

Pe de altă parte, Dumnezeu, care oricum am întoarce-o e înainte de orice sistem social, prevede vulnerabiliatea unor categorii sociale, dar și a omului ca ființă și se oferă să protejeze El omul. Ne asigură prin Scripturi, și desfășurarea istoriei confirmă clar realitatea asta, ne asigură că, cei ce se încred în El și îi sunt credincioși sunt la adăpost. Cei ce ascultă de Cuvântul Său sunt feriți de boli multe, de abuzuri, cresc echilibrat, matur și cu capcitatea de a își purta de grijă fără a deveni povară pentru nimeni.

Totuși, oamenii și-au creat sistemele lor de protecție socială, din cauza depărtării de Dumnezeu și a neascultării de el, am ajuns să ne creăm ziduri imense între categoriile sociale. Din cauză că ne credem mai deștepți decât Dumnezeu și forțăm lucrurile, scăpăm situațiile sociale din control. Am ajuns să numim binele rău și răul bine și vedem că, din cauza asta, protecția lui Dumnezeu nu ne mai ajută. Nu pentru că nu e aceeași, nu pentru că nu are putere, ci pentru că noi am ieșit din perimetrul de siguranță. Numind răul bine și binele rău, ne ducem pe un teren accidentat, nesemnalizat, nebătătorit, cu bălării și pericole imense. Dumnezeu ne cheamă înapoi la zona sigură, dar noi pretindem că putem concepe metode de protecție în acele bălării conceptuale și filosofice.

Așa se face că, deși inițial sistemele de protecție socială au pornit din dorința de a fi sprijinite anumite categorii defavorizate, azi aceste sisteme de protecție socială au devenit adevărate afaceri prin care oamenii sunt storși de resurse prețioase. Aceste sisteme de protecție sunt menite falimentului și falimentării. Au fundamente greșite, sunt construite greșit și mai mult, sunt confiscate în vederea profitabilizării lor. Să dau cîteva exmeple:

Sistemul de asigurări de sănătate. Scopul său este asigurarea accesului la tratament medical celor ce au nevoie. În vechime, acest sistem a funcționat, oamenii mergeau la spital și erau tratați. Imperfect, e drept, dar erau tratati și nu se trezeau că ulterior trebuie să-și doneze rinichiul ca să plătească factura emisă pentru tratarea lui. Astăzi, sistemul de sănătate trebuie să aducă profit. Dacă nu e profitabil să te trateze, nu te mai tratează. Astfel sistemul de sănătate te poate lăsa falit, expus, după ce mai înainte te-a salvat. După ce te tratează de piciorul rupt, îți ia casa dacă nu ai cu ce plăti și te tratează fizic dar te tâmpește psihic.

Dacă privim la ce se întâmplă la tratamente, vaccinuri, campanii medicale toate sunt sub imperiul profitabilității și nu vorbim de profit mic ci de sume uriașe. Paradoxul e că acest sistem, odinioară izvorât din altuism, acum e pervertit, murdărit și atât de tare afectat, încât putem lejer să îl acuzăm de crimă împotriva umanității. Aici nu vorbesc de medici neapărat, deși sunt unii care comit crime prin solicitarea de bani celor care au nevoie de tratament, ci de sitemul de sănătate în sine.

Sistemul de protecția copilului. Sună bine, e sistem de protecție a unei categorii defavorizate. Aparent, ei se ocupă de protecția unor ființe care sunt expuse riscului. Fundamental ele pun problema greșit. Se știe clar, demonstrat de studii științifice că, cel mai sănătos mediu pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil este propria familie. Ori aceste sisteme se ocupă în special cu „confiscarea” copiilor. Au devenit o spaimă a famililor în multe țări ale lumii. Dintr-o dată, familiile nu mai sunt considerate un cadru sănătos și corect pentru dezvoltarea copiilor și sunt încredințați în unele cazuri chiar famililor de homosexuali, pe care le consideră mai sănătoase decât cele tradiționale. Și în acest caz, de la o intenție altruistă am ajuns la o deformare gravă a sistemului.

Sistemul de pensii. Un alt sistem foarte prezent in viețile noastre. Teoretic, are ca scop protejarea unor oameni care, după ce au muncit o viață întreagă au ajuns la vârsta la care nu mai pot aduce profit. Acești oameni au nevoie de protecție pentru contribuția adusă prin munca lor de o viață. Dar sistemul de pensii a devenit pervers și dacă nu se produce profit, se vor lua măsuri. Se mărește vârsta de pensionare, indiferent că oamenii sunt uzați mult mai devreme, se reduce pensia și ca să fiu conspiraționist puțin, se caută scurtarea vieții lor, ca să rămână un profit cît mai mare.

În aceeași situație se afla orice sistem de protecție sociala. Cel de protectie a minorităților, de protecție a femeilor abuzate, de protecție bolnavilor cronici și câte și mai câte or exista. Intenția creării lor a fost altruistă, ceea ce au devenit azi, la multe din ele e vorba de afaceri, și afaceri pe cifre mari. Mai mult, multe din ele au ceva diabolic în ele. Cum sunt cele în care se confisca copii, se despart soți de soții, se izolează cronicii de oamenii din familie (exceptând cazurile contagioase) și așa mai departe.

Concluzia mea, nu merită acordat credit deloc sistemelor de protecție socială, ba chiar trebuiesc privite ca inamici ai familiei, inamici ai vieții, inamici ai siguranței, inamici ai păcii în forma actuală de organizare. Toată această situație a pornit de la depărtarea de Dumnezeu, de la respingerea și negarea acelei zone de siguranță oferită de Dumnezeu. Am ajuns să ne considerăm mai deștepți decât Creatorul și acum suportăm consecințele.

În actualele sisteme de protecție socială ești binevenit dacă ești profitabil, te ajută dacă au ceva de câștigat pe urma relaționării cu tine. Pe de altă parte, în sistemul de protecție divin, oricine este salvat, ajutat, izbăvit, vindecat pe baza plății făcute de Mântuitorul. Să judecăm dacă se pot compara cele două siteme…

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Falsa protecție socială”

Lasă un comentariu