Prinde momentul

Unul din sloganurile folosite foarte mult în reclamele de astăzi este îndemnul de a acționa imediat, pentru a prinde oferta pe care o au cei ce fac reclamă. Pentru asta, pentru a te convinge să acționezi repede ei folosesc diferite instrumente psihologice în crearea reclamei. Folosesc doar anumite cuvinte, doar anumite culori, doar anumite scenarii, foarte bine calculate și studiate. Au la dispoziție 10 sau 20 de secunde de reclamă și trebuie să de convingă repede. Pentru ei importanța momentului e mai mare decât pentru tine, așa de bine trebuiesc calculate acele spoturi.

Ei bine, în viață avem momente care trebuiesc „prinse”. Dacă ar fi după mine, mi-aș dori să prind momentele de fericire, liniște, pace, bunăstare, împlinire, extaz și să le fac prizoniere. Să le prind pentru totdeauna. Totuși, mă gândesc acum mai degrabă la a acționa la timp nu la a rămâne în extaz pentru toată viața. Nu am reușit să blochez un moment de fericire pentru o lună de zile, dar cred că aș fi tot nefericit, pentru că tocmai asta e fericirea, să ajungi la acel moment greu de atins. Dacă ar rămâne pentru totdeuna, ar interveni plictiseala și normalizarea.

Să acţionez la timpul potrivit e o mare provocare pentru mine. Uneori am fost pus în fața unor alegeri care trebuiau făcute urgent și m-am panicat, m-am agitat și nu am fost în stare să iau decizia cea mai corectă. De regulă am nevoie de timp pentru a decide corect (și nici așa nu iau întotdeauna deciziile cele mai bune). Abilitatea de a acționa corect sub presiunea momentului, necesită mult antrenament și stăpânire de sine.

Viața de credință, sau trăirea în ascultare de Dumnezeu necesită de multe ori acționarea rapidă și precisă. Unele din acțiuni rapide sunt ușor de luat, dacă vrem și dacă cunoaștem Cuvântul. Pentru unele situații avem exemple Biblice și porunci clare. De exemplu, este momentul în care eu ca tânăr, stau în prezența unei femei care mă seduce. Bazat pe experiența lui David, pe cuvintele lui Solomon din cartea proverbelor și pe cuvântul lui Pavel în Noul Testament, știu că e momentul să fug de acolo, să ies urgent din acea situație. Trebuie să sesizez momentul și să „mă sustrag” din starea de „asediu” la care nu prea am cum să rezist oricât de sfânt m-aș crede. Acolo, în acel scenariu, dacă știu Cuvântul trebuie să acționez pe moment, rapid și precis.

Asta e soluție să pentru cei care mă întreabă adesea despre pornografie. Trebuie să ieși, trebuie să fugi, trebuie să acționezi „la secundă”, nu după ce te-ai uitat 5 minute, ci imediat ce ți-a apărut în fața ochilor o imagine ademenitoare. La fel le recomand și celor care își permit intimitate înainte de căsătorie, la secundă trebuie acționat, ieși. La fel și cu cei care se luptă cu „boala limbii”, când ești într-un mediu în care se bârfește, nu mai sta acolo, atunci trebuie să ieși, scuză-te cum poți și pleacă. Nu fă greșeala să crezi că îi poți tu, bolnav de „bârfologie” să îi oprești pe ceilalți.

Așadar, versetul care spune „strâng cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva Ta” devine extrem de important. Cu cât știm mai bine Cuvântul, cu atât acționăm mai rapid și precis și la momentul cel mai bun. Dacă ne bazăm pe inteligența, puterea, abilitățile sau atenția noastră, ratăm momentul cu brio. Soluția pentru a acționa fără ezitare și cu mare precizie este să fim plini de Cuvântul lui Dumnezeu și să avem dorința de a îl asculta.

Totuși, mai există și alte aspecte care țin de acționarea pe moment și bine. Aspecte mai pozitive dacă le pot numi așa. Aici mă refer la a prinde momentele, pe lângă care trecem fără să le vedem importanța sau frumusețea. Putem trece pe lângă o floare fără a o observa frumusețea și parfumul ei, care ne-ar putea schimba perspectiva pentru acea zi. Putem trece pe lângă oameni frumoși care ne-ar motiva la bine. Putem rata momentul de a saluta pe cineva și astfel să îi influenţăm în bine ziua. Putem chiar salva un om prin vorbirea noastră. Putem ajuta, oferi, zâmbi, îmbrățișa. Toate dacă suntem capabili să „prindem momentul”. Pentru asta însă, pe lângă faptul că trebuie să fim plini de Cuvânt, trebuie să mai fim și antenți în jurul nostru și să nu ne mai lăsăm distrași de ale noastre așa de mult, oricât de grele ar fi ele. Pentru asta e nevoie de o trăire prin credință și de o dezlegare de pământ.

Cred că ar fi interesant să „ne întrecem” în fapte bune și momente frumoase oferite. Ar fi un campionat pe cinste.

Astăzi vor veni momente în viața ta de ambele tipuri. Și momente de care trebuie să scapi, să fugi dar și momente în care trebuie să te implici, să dai, să oferi. Fii pe fază, și prinde momentul.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

No Responses

  1. Pingback: Prinde momentul - Teofil Gavril 30/08/2015

Leave a Reply