Ai chef de scandal?

M-a provocat Ioan Alexandru prin scrierea lui și m-a cam răscolit realitatea pe care o semnalează. Se pare că scandalul, nu ne ocolește ca și evanghelici și motive de scandal avem cu duiumul. De la problema banilor, care e fierbinte de tot la cultele religioase, la probleme slujitorilor necorespunzători, narcisiști sau prost orientați. Există așa de multe motive de scandal, că nu le-am putea inventaria. Bineînțeles că ne atrag atenția cele cu nume sonore. Una e să spun eu, un slujitor minuscul, o erezie și alta e să fie spusă de ”un nume mare”.

Plăcerea evanghelicilor de a afla sau răspândi vestea despre păcate, greșeli și alte chestii senzaționale e o extremă, care indică spre o altă extremă la fel de periculoasă, existența acestor elemente șocante, păcătoase și odioase uneori. Asta mă cam sperie. Și nu exagerez când afirm așa ceva. Cunosc oameni care pretind a fi ”ai Lui” plini de Duhul Sfânt și care vorbesc porcos și vulgar în particular, fără nici o reținere. Mai mult, cunosc și tot felul de ”antreprenori” prin biserici, cu unul din ei având o confruntare anul acesta. Argumentul său pentru slujire spirituală era: ”Eu deja am strâns 7000 de euro din afară, ca să facem biserică.”

De ce avem așa de multe cazuri șocante, vrednice de can-can, de știri senzaționale? Nu vreau să fiu simplist dar care că e vorba de grâu și neghină. În unele situații e așa de multă neghină pe anumite porțiuni din lan, încât te gândești dacă se mai merită să recoltezi? Spune Scriptura că în zilele din urmă va fi credință puțină sau deloc. Oare mai pot eu și tu să facem ceva? Oare mai suntem chemați să luăm poziție? Se mai merită efortul? Astea sunt întrebările care mă frământă.

Un timp, am fost critic al acestor fenomene, m-am consumat și amărât mult. După o vreme am devenit nu impasibil ci distant față de aceste aspecte. Întotdeauna m-am ferit să scriu, și cred că am reușit, despre astfel de relatări din blogosferă. Acum sunt în poziția de om resemnat. Cred că energia și timpul meu nu merită să fie canalizate spre astfel de bătălii, există destui cu gust de gâlceavă, nu lipsesc eu de acolo. Mai mult, e așa mare nevoie de noi în lucrarea om la om cu sufletele, încât nu-mi permit o astfel de luptă. Probabil, unii frați sunt chemați și la astfel de slujiri. Eu nu am o astfel de chemare, eu am chemarea de a relaționa de la om la om. Da, voi fi gata să dau socoteală de nădejdea care este în mine, dar nu o voi face cu oricine. De exemplu, de fiecare dată când am fost invitat în emisiuni, mai ales pe tema homosexualității unde e de lucru mult, am evitat de fiecare dată și chiar am refuzat să particip dacă emisiunea era de tip confruntare ”unul de al lor” și ”unul de al nostru”. Nu pentru că îmi este teamă, ci pentru că cu ar fi ajutat nimănui, decât să aprindă patima pro sau contra.

Zilele trecute am avut ceva discuții cu unii apropiați, despre problemele din biserici și am rămas cu un gust amar cu privire la mine, din cauza greutății pe care o am în a mă eschiva de la asemenea discuții. Deși mă feresc, uneori mă trezesc discutând politicile religioase. Aleg totuși să mă distanțez de politica religioasă de orice formă și cu timpul voi reuși să fac față ispitelor de a discuta situațiile negative din biserici. Nu e productiv pentru mine și familia mea. Astfel de discuţii aduc tulburare și neliniște, stârnesc ură, antipatie, critică și părere de rău. Nu mai vreau să mai vorbesc de greșelile bisericilor, nu mai vreau să fiu implicat în politica religioasă deloc. Dacă situația o impune, pentru liniștea sufletească a mea și a familiei, sunt gata să renunț la calitatea de membru și nu ca o formă de protest, ci ca o protecție absolut necesară. Nu e corect să venim de la biserică fierbând, nu e corect să ne strângem ca să fim mai răi.

Cred tare că este vremea credinței personale în Dumnezeu, cred că este vremea individualismului sau și mai bine, a grupurilor mici. Mega bisericile sunt de domeniul trecutului. Mega bisericile în multe cazuri sunt de fapt mega afaceri. Cred că e nevoie de acea credință și trăire individuală responsabilă înaintea lui Dumnezeu.

Cu cine să te mai cerți? Ce poți schimba în această realitate? Se merită ”să te încordezi pentru asta”. Lângă mine sunt grămezi de răniți de politicile religioase, și eu sunt unul din ei, dar mă târâi. Nu am chef și timp să mă bat, nici energie nu am. Mă voi mulțumi să mă târăsc de la unul la altul, să leg ceva răni sau să spun vorbe bune. Isus e pe drum, va veni să ne elibereze, nu mei este mult, va rezolva el problema, deși sper ca cei ce fac rele să se fi pocăit până atunci.

Lucrările în care sunt implicat, aproape toate, sunt posibile prin ”ajutorul politicilor religioase”. Oameni care nu pot spune în biserică problema lor, că ar fi răniți și mai tare, oameni în păcat, care au nevoie disperată de susținere, dar care sunt deliberat îndepărtați ca să nu strice numele firmei. Oameni plini de vicii în viața cărora ar face minuni evanghelia și care sunt îndepărtați ”ca să nu facă stricăciune”. Trimitem materiale ajutătoare pe cheltuieli mari, fără nici o sponsorizare, iar sfințiile lor ”politicienii religioși” ne trimit la plimbare că avem nesimțirea să ne ocupăm de astfel de oameni. De în multe cazuri e o afacere și ea trebuie făcută profitabilă și trebuie lucrat la ”brand” mult, ne trebuie departament de PR. Asta face ca religiile să devină piedică între păcătoși și mântuirea lui Dumnezeu. Mă opresc aici, deja am spus mult. Părerea de rău e imensă pentru că știu ce potențial zace în biserici încătușat, în timp ce poate fi folosit pentru salvarea sufletelor. Dacă nu avem de treabă, ne facem. Conflicte, certuri, scandal, can-can, senzațional, trebuie să simțim puțină adrenalină și noi cumva…

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

11 Comments

 1. Ioan Alexandru 18/04/2015
 2. Victor 18/04/2015
  • Teofil Gavril 19/04/2015
 3. Victor 18/04/2015
 4. Emanuel Plesa 20/04/2015
 5. pety 20/04/2015
 6. Ioan Alexandru 20/04/2015
  • Teofil Gavril 20/04/2015
 7. Ioan Alexandru 20/04/2015
 8. man.mirror 24/04/2015
  • Teofil Gavril 24/04/2015

Leave a Reply