Cât de călău e ANAF-ul

Mare febră, mare cu ANAF-ul zilele astea și tone de știri pe această temă. Oamenii… comentează aproape la unison că sunt nedrepți, despoți, călăi și mari actori, închizând firme pentru 5-10 lei diferență în casă. Toată lumea îi urăște acum iar unii din agenții lor, chiar ajută la stricarea imaginii instituției lor făcând pe Tarzan în jungla evaziunii fiscale și impresionând prin măreața putere primită.

În realitate lucrurile trebuiesc luate mai molcom. Puține din controalele făcute de ei au fost ”la nimereală”, cele mai multe au fost pe baza sesizărilor primite în anii trecuți, sesizări rămase nesoluționate, din lipsa de legislație și scoase acum ca materie primă. Cu alte cuvinte, puțini din cei controlați,  erau ușă de biserică, la adresa lor existând deja sesizări anterioare. Pe de altă parte, între noi fie vorba, evaziune se face la greu.

Chiar săptămâna asta am fost de 8 ori în magazine, eu și soția mea și din aceste vizite am primit doar 3 bonuri fiscale, iar la al treilea, pentru că am insistat din priviri, mi-a trecut salam de 32 de lei, deși ăla nu costase decât 5 lei. Nu am nimic cu cei ce ”se descurcă”, dar cred că nu e corect să se sustragă așa de la tot. Când eu știu că plătesc la bănuț către ANAF dări și alții mă consideră retard și fraier că nu ”le învârt”. Sunt magazine pe care le frecventez și din sute de ocazii când am cumpărat, tot de atâtea ori nu am primit bon sau vreun document. La fel unele localuri sau restaurante care îți aduc doar notă de plată nu și bon.

Să nu credeți că sunt un admirator al celor care ne pun taxe, nu sunt deloc, consider că taxele sunt dovada robiei în care trăim. Dar când treci de fraier că plătești dări, în timp ce altul e mai deștept că a fentat sistemul, mă cam jenează. Cel puțin taci în banca ta și nu te mai lăuda, nu-i mai considera pe ceilalți proști. Acum mulți plâng că li s-a închis prăvălia, unii sunt într-adevăr în postura asta din cauza ”faptelor de vitejie ale ANAF-istului”, dar cei mai mulți sunt pe bună dreptate. Ne-am învățat în schimb să facem diversiune pe principiul: Hoțul strigă: Prindeți hoțul!

Știu magazine care nu dau toată ziua 10 bonuri, deși clienți le intră sute bune în fiecare zi. E drept, or fi ”de cartier” dar nene, chiar deloc… nimic? Și dacă vin ăștia să te închidă, tot ei sunt vinovați, tu nu. Deși tu ai obținut din afacerea ta, de care te plângi că nu merge, în 5 ani și casă și mașină. Păi cât să meargă? Ce ai vrea? Avion?

Baiul e la toate nivelele nu doar la comercianți. Ăștia de unde iau marfa fără acte? Cum iau unii avizele sanitare deși le pică tencuiala în magazin? Cum mențin un aviz de la sanepid, când carnea are gust  a pur de vase, dacă ai neșansa să ți-o dea pe aia mai de jos din tavă? Și ne plângem?

Îmi e teamă că legea e totuși proastă, va încuraja neschimbarea prin ”șpăguirea” inspectorilor. Acum, la început, se bagă groaza în comercianți, iar mai apoi vor cotiza fără să mai facă prea multe marafeturi. În felul acesta cei care vor vrea totuși să fie corecți, vor fi sufocați și totul se va prăbuși.

E greu, și nouă ne  e greu să dăm tot ce suntem datori, când știm că nu avem beneficii sau măcar respect pentru asta, dar când ne apucăm de o afacere, știm care sunt taxele și așa ne apucăm. Ne plângem adesea de guvern, de parlamentari, de președinte, ANAF, primării etc, dar buba e la noi. Dacă am fi cu toții corecți, cei incorecți s-ar auto expulza. Noi nu suntem corecți, în destul de multe cazuri firmele nu dau nici 10% din ce datorează statului, dar nu se ia nimeni de ei, la ăia nici ANAF-ul nu intră fără invitație.

Va rezolva potera ANAF-ului problema? Mă îndoiesc. Ea este în mentalitate și acolo nici un expert ANAF nu are cum intra. După ce i-a închis prăvălia românul nu se gândește cum să fie mai cinstit, ci cum să fure mai bine data viitoare și cum să fenteze mai bine sistemul. Vrem profit mare și rapid, nu vrem o afacere sănătoasă, ci o vacă grasă cu mult lapte, chiar dacă laptele ei e apă chioară și nu poate fi vândut decât o singură dată, că omul se prinde de figură. Noi dăm un produs pe care îl producem cu 10 ron, iar cei ce îl revând îl au la aproape 40. Nu ne mulțumește 30% adaos, vrem 200%. Lăcomia ne face să fim necinstiți cu noi, cu clienții și cu statul. Nu, nu va rezolva ANAF-ul problema. Dacă nu avem în sistemul nostru de valori corectitudinea, ANAF-ul nu ne-o poate implanta în veci.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

7 comentarii la „Cât de călău e ANAF-ul”

  1. Ciao Teo! Sa stii ca eu chiar am ceva cu cei care „se descurca”. Unii oameni nu-si permit „luxul” de a se „descurca”(a fura) si isi platesc pana la ultimul banut taxele. Si asa e corect. Daca vrem pensii, drumuri, parcuri, locuri de joaca, spitale de stat, gradinite si scoli moca, trebuie sa platim taxe. La sange. Prea vrem sa ne aranjam si sa ne ajungem cat mai repede cu putinta si uitam ca a fura e un pacat. Daca crestinul din noi nu mai are o problema cu furtul, atunci sa vina potera. Stiu, statul nu e cel mai bun administrator, dar nici noi nu-l ajutam. Deloc.

    Răspunde
  2. Sunt de acord cu tine, dar nu si cu cei care se „descurca”. Nu instig la nesupunere civica.

    Eu pledez pt un stat cu rol minimalist in economie, avand doar rol de legiuitor si de reglementare. Interventia statului in economie sa fie foarte restransa.

    Asa nu ar mai avea nevoie de atatea taxe si impozite, ca sa doarma trantorii aia in Parlament, si sa infiinteze alte comisii si comitete si asociatii si organizatii care sa ne manance banii.

    Eu cred ca romanul ar plati aceste dari mai constiincios, daca s-ar si vedea ce face statul in folosul contribuabilului, cu acesti bani colectati, in afara de mentinerea aparatului birocratic faraonic din Romania.

    In plus, si cei care vor sa plateasca la zi aceste taxe, trebuie sa stea la cozi, si de la un ghiseu la altul. Nu prea s-a auzit la noi de plata online. Suntem umiliti si cand platim o taxa. Putin mai mult respect din partea statului, ar produce putin mai mult respect si din partea cetatenilor.

    As vrea eu sa fie si in Romania o economie de tip anglo-saxon, sau de tip nordic, sau de tip japonez (unde regulile jocului sunt respectate draconic de toti participantii), dar noi aveam alta cultura, traditii, obiceiuri, dogme, cutume (unde regulile jocului se pot schimba chiar in timpul jocului). Suntem in urma cu 200 de ani si asa v-om ramane. Avem toate premisele sa ramanem la nivelul unei tari africane, aici, intre Orient si Occident.

    In concluzie, asa e romanul. Face ceva doar daca e constrans, doar daca e cineva cu parul la spatele lui. Si noi avem legi, dar, diferenta este ca nu se respecta mai deloc la niciun nivel.

    ROMANIA = coruptie, haos legislativ, birocratie de dimensiuni faraonice, taxe si impozite fara numar, nepotism, caracter discretionar, groapa de gunoi a Europei, un important exportator de resursa umana, saracie, prostie cu caru, indiferenta, nepasare, radem unii de altii, mentalitati invechite, educatie zero, sanatate zero etc etc……..

    Noi suntem „lutul” amestecat cu „fierul” (UE), din Daniel.

    Răspunde
    • Din păcate… ai dreptate. Tema e foarte amplă la discutat, mai lesne ar fi să respectăm legea decât să ne apărăm sau motivăm. Dacă am respecta legea, nelegiuiții ar fi automat scoși din schemă.

      Răspunde
  3. Cred ca ar trebui facuta o diferentiere intre cei care „fura” pentru ca nu se mai satura si cei care „fura” pentru ca sa iasa la liman. Daca nu ai avut niciodata o firma sau nu ai gestionat o mica afacere nu pot intelege din interior fenomenul. Pentru ca politica sa fie fair-play ar trebui ca pe de o parte statul sa-ti asigure posibilitatea de a trai decent din munca ta, iar pe de alta parte sa fie draconic in colectarea taxelor. Dar atunci cand doar colectarea taxelor se face la sange in timp ce esti impovarat cu o fiscalitate devastatoare (mai ales pentru afacerile mici, de cartier), practic esti impins „sa furi”. Am pus intre ghilimele cuvantul „sa furi”, deoarece ma intreb cine pe cine fura? Cine setează standardul dupa care definesti o actiune ca furt? Statul si legile arbitrare si abuzive? Dupa 20 de ani de furt la greu cu miliardele, fapt ce a adus tara in pragul falimentului, acum se sare in extrema cealalta jupuind fara discernamant chiar si pe micul afacerist care isi mai asigura un minim pe economie (nu exagerez delor, exista o gramada din acestia). Din pacate sunt multi pusi in situatia de a-si inchide firmele deoarece nu pot supravietui cu actualele si viitoarele reguli fiscale. Astfel de oameni ar putea sa traiasca din munca lor, dar trebuie sa aleaga intre puscarie si saracie. Aplicarea acelorasi reguli la marii rechini cat si la micul intreprinzator denota in cel mai bun caz prostie iar cel mai rau caz intentionalitate (rea intentie). Daca ar fi sa sap mai adanc, ar trebui sa intreb daca orice lege data de politrucii corupti devine automat justificata moral, pentru ca cel care o calca de nevoie sa fie numit hot? Stiu ca este un subiect periculos care poate fi abuzat, dar totusi ramane o intrebare pertinenta, iar istoria are o gramada de exemple in acest sens (si chiar si biblia). Cel care „fura” de foame este vinovat? Nu cumva vinovati sunt cei care prin coruptie si nepricepere (sau nepasare) forteaza pe oameni la asa ceva? Prin cele scrise nu anulez adevarurile subliniate de cei care au scris inaintea mea sau de autorul articolului, ci doar vrea sa semnalez si alta fateta a problemei pentru a judeca cu discernamant si nu la gramada. Ar terbui sa stim ca sunt destui mici intreprinzatori care ar fi bucurosi sa nu fie fortati sa „fure” ci sa poata trai decent din munca lor si sa doarma linistiti pe perna. Dar al ora actuala cu haosul legslativ si blocajele intre institutii esti deseori bagat la mijloc si jupuit din toate partile. Nu sunt un expert dar vreau sa va spun un efect ale nebuniei actuale. Preturile se vor dubla, deoarece firmele pentru a putea suporta fiscalitatea actuala vor trebuie sa mareasca preturile. O gramada de afaceri de cartier se vor inchide, iar supermarketurile vor face legea. Iar consecinta va apasa pe umerii vostrii. Ca sa nu mai vorbim de distrugerea clasei mijlocii.
    Asa mai avea multe de spus, dar ma opresc aici. Cred ca sa inteles ideea. Asa ca puneti alaturi de perspectivele voastre si pe aceasta si veti avea un tablou mai complet a situatiei.

    Răspunde
    • Ce spui tu nu îmi este străin. În fiecare zi mă lovesc de întrebări care mă fac să descurajez. Totuși, rămân la concluzia că sistemul e sistem. Vrei cu ei, devii ca ei. Vrei sfânt… te duci pe deal, îți faci o casă undeva pe un teren și te deconectezi. Așa am de gând să fac, doar să mă ajute bunul Dumnezeu să termin de plătit casa.

      O să mâncăm doar ce dă pământul și o să renunțăm la confortul civilizației pe care îl plătim cu vârf și îndesat prin obediența noastră și prin munca în folosul sistemului. Din păcate eu nu văd cale de mijloc. Poate totuși există dar nu sunt capabil să o identific.

      Răspunde
      • Calea de mijloc nu trebuie sa o gasim noi ci specialistii, DAR trebuie sa subliniem (sa strigam) ca ea exista. Aplicarea unor fiscalitati diferentiate (nu stiu cum se poate face tehnic vorbind, este treaba expertilor), care sa permita o viata decenta pentru cei care muncesc este o solutie. Daca un mic intreprinzator se scufunda deoarece nivelul fiscalitatii il ineaca, desi ar putea sa supravietuiasca daca nivelul nu i-ar trece de nas, atunci bunul simt comun striga in noi ca ceva nu este in regula, ca nu este normal. Supunerea docila in fata anormalitatii nu va face decat sa incurajeze abuzul. Teama mea este ca ceea ce se intampla nu reprezinta decat aprinderea fitilului la un butoi cu pulbere. Sistemul e sistem, DAR nu inseamna ca nu poate fi imbunatatit, iar asta se face prin critica deficientelor si abuzurilor acestuia.
        Bineinteles ca nu instigam la violenta, dar cu descernamant si maturitate trebuie luat atitudine. Repet solutiile tehnice nu le dam noi ci specialistii, dar sunt lucruri care frizeaza absurdul si nu trebuie sa fii specialist ca sa strigi ca ceva e putred in Danemarca.
        Si aici nu ma refer la activitatea ANAF-ului care nu este decat ciocanul unei legislatii strambe. Cauza este situata in sfera politicului, actiunile ANAF-ului nefiind decat efectele. La ora actuala aceaste actiuni vor lasa o gramada de oameni fara un loc de munca, iar statul nu le va oferi nimic in schimb. Cei care creaza un sistem aberant sunt vinovatii morali si adevaratii hoti, chiar daca ei fac legea si au puterea de partea lor.
        Ceea ce spun aici nu elimina ceea ce ai scris legat de tendintele si caracteristicile poporului roman, dar nu poti sa le judeci fara hermeneutica istorica si sociala. Nu toti romanii ar alege cinstea, chiar daca li s-ar da o optiune viabila, DAR sunt destui romani care ar face-o. Pentru cauza acestuia pledez si pentru ei ar trebui sa pledam toti. Actualul sistem ii baga pe toti in aceeasi oala, ceea ce este stupid.
        Inchei aici.

        Răspunde

Lasă un comentariu