Cât de călău e ANAF-ul

Mare febră, mare cu ANAF-ul zilele astea și tone de știri pe această temă. Oamenii… comentează aproape la unison că sunt nedrepți, despoți, călăi și mari actori, închizând firme pentru 5-10 lei diferență în casă. Toată lumea îi urăște acum iar unii din agenții lor, chiar ajută la stricarea imaginii instituției lor făcând pe Tarzan în jungla evaziunii fiscale și impresionând prin măreața putere primită.

În realitate lucrurile trebuiesc luate mai molcom. Puține din controalele făcute de ei au fost ”la nimereală”, cele mai multe au fost pe baza sesizărilor primite în anii trecuți, sesizări rămase nesoluționate, din lipsa de legislație și scoase acum ca materie primă. Cu alte cuvinte, puțini din cei controlați,  erau ușă de biserică, la adresa lor existând deja sesizări anterioare. Pe de altă parte, între noi fie vorba, evaziune se face la greu.

Chiar săptămâna asta am fost de 8 ori în magazine, eu și soția mea și din aceste vizite am primit doar 3 bonuri fiscale, iar la al treilea, pentru că am insistat din priviri, mi-a trecut salam de 32 de lei, deși ăla nu costase decât 5 lei. Nu am nimic cu cei ce ”se descurcă”, dar cred că nu e corect să se sustragă așa de la tot. Când eu știu că plătesc la bănuț către ANAF dări și alții mă consideră retard și fraier că nu ”le învârt”. Sunt magazine pe care le frecventez și din sute de ocazii când am cumpărat, tot de atâtea ori nu am primit bon sau vreun document. La fel unele localuri sau restaurante care îți aduc doar notă de plată nu și bon.

Să nu credeți că sunt un admirator al celor care ne pun taxe, nu sunt deloc, consider că taxele sunt dovada robiei în care trăim. Dar când treci de fraier că plătești dări, în timp ce altul e mai deștept că a fentat sistemul, mă cam jenează. Cel puțin taci în banca ta și nu te mai lăuda, nu-i mai considera pe ceilalți proști. Acum mulți plâng că li s-a închis prăvălia, unii sunt într-adevăr în postura asta din cauza ”faptelor de vitejie ale ANAF-istului”, dar cei mai mulți sunt pe bună dreptate. Ne-am învățat în schimb să facem diversiune pe principiul: Hoțul strigă: Prindeți hoțul!

Știu magazine care nu dau toată ziua 10 bonuri, deși clienți le intră sute bune în fiecare zi. E drept, or fi ”de cartier” dar nene, chiar deloc… nimic? Și dacă vin ăștia să te închidă, tot ei sunt vinovați, tu nu. Deși tu ai obținut din afacerea ta, de care te plângi că nu merge, în 5 ani și casă și mașină. Păi cât să meargă? Ce ai vrea? Avion?

Baiul e la toate nivelele nu doar la comercianți. Ăștia de unde iau marfa fără acte? Cum iau unii avizele sanitare deși le pică tencuiala în magazin? Cum mențin un aviz de la sanepid, când carnea are gust  a pur de vase, dacă ai neșansa să ți-o dea pe aia mai de jos din tavă? Și ne plângem?

Îmi e teamă că legea e totuși proastă, va încuraja neschimbarea prin ”șpăguirea” inspectorilor. Acum, la început, se bagă groaza în comercianți, iar mai apoi vor cotiza fără să mai facă prea multe marafeturi. În felul acesta cei care vor vrea totuși să fie corecți, vor fi sufocați și totul se va prăbuși.

E greu, și nouă ne  e greu să dăm tot ce suntem datori, când știm că nu avem beneficii sau măcar respect pentru asta, dar când ne apucăm de o afacere, știm care sunt taxele și așa ne apucăm. Ne plângem adesea de guvern, de parlamentari, de președinte, ANAF, primării etc, dar buba e la noi. Dacă am fi cu toții corecți, cei incorecți s-ar auto expulza. Noi nu suntem corecți, în destul de multe cazuri firmele nu dau nici 10% din ce datorează statului, dar nu se ia nimeni de ei, la ăia nici ANAF-ul nu intră fără invitație.

Va rezolva potera ANAF-ului problema? Mă îndoiesc. Ea este în mentalitate și acolo nici un expert ANAF nu are cum intra. După ce i-a închis prăvălia românul nu se gândește cum să fie mai cinstit, ci cum să fure mai bine data viitoare și cum să fenteze mai bine sistemul. Vrem profit mare și rapid, nu vrem o afacere sănătoasă, ci o vacă grasă cu mult lapte, chiar dacă laptele ei e apă chioară și nu poate fi vândut decât o singură dată, că omul se prinde de figură. Noi dăm un produs pe care îl producem cu 10 ron, iar cei ce îl revând îl au la aproape 40. Nu ne mulțumește 30% adaos, vrem 200%. Lăcomia ne face să fim necinstiți cu noi, cu clienții și cu statul. Nu, nu va rezolva ANAF-ul problema. Dacă nu avem în sistemul nostru de valori corectitudinea, ANAF-ul nu ne-o poate implanta în veci.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

6 Comments

  1. dany 02/04/2015
  2. LIVIU GHEORGHE 02/04/2015
    • Teofil Gavril 02/04/2015
  3. Laurentiu 03/04/2015
    • Teofil Gavril 03/04/2015
      • Laurentiu 03/04/2015

Leave a Reply