Cu Duhul Sfânt sau păcăliți – I

Una din marile mele frământări din ultima vreme este referitoare la posibilitatea ca omul să fie păcălit că are Duhul Sfânt, dar de fapt să aibă un alt duh. Scriptura ne avertizează asupra acestei posibilități prin scrisoarea apostolului Pavel către cei din Cornit ”Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.”

De ce sunt frământat și de ce iau în considerare aspectul acesta?

În ultima vreme, am avut discuții cu unii oameni pe tema deținerii sau nu a Duhului Sfânt. Aceste discuții m-au forțat să meditez mai mul asupra acestui aspect și să mă verific eu în primul rând, dar și să trag anumite concluzii referitoare la așa-ziși deținători de Duh Sfânt în ”cantități considerabile”.

Am văzut adesea oameni ”rupți” de necaz că nu primesc nu știu ce dar spiritual. Am văzut și am auzit despre oameni care stăruiesc nopți sau ani pentru daruri spirituale. Am văzut și auzit oameni acuzând oameni, că nu ar avea Duhul Sfânt, de parcă acesta s-ar vedea la o simplă aruncare de privire. Am văzut și auzit de oameni care, după ce ”vorbesc în limbi” își schimbă statutul social. Am văzut și auzit oameni care pretind cinste și respect, pentru că dețin anumite daruri care îi fac superiori. Am auzit și văzut oameni care pretind că, având un anumit dar spiritual, au voie să își exercite o autoritatea asupra celor ce nu au. Am văzut și auzit despre oameni care fac din darul lor, standardul de credință și am tras inevitabil concluzia că asta este o învățătură drăcească care face foarte mult rău.

În primul rând mă refer la posibilitatea ca prin stăruința pentru primirea unor super puteri ale Duhului, să fie oamenii înșelați și legați de duhuri necurate. Asta nu e o treabă grea deloc pentru mincinosul suprem și pentru armatele lui. Oameni care cer până la disperare super daruri spirituale și care se fac vulnerabili prin extenuare fizică, prin disperare, prin surmenaj, prin lipsa odihnei. Oameni care fără să gândească dacă au nevoie de acele daruri insistă până la pierderea contactului cu realitatea de multe ori. Oameni care fac ”nopți de stăruință” complet nebiblice și lipsite de călăuzirea Duhului Sfânt. În asemenea situații cred că sunt condiții pentru înșelare.

Oameni dragi, știu că cei din jur vă înțeapă, vă necăjesc, se arată superiori că dețin anumite daruri spirituale dar vă rog nu vă lăsați înșelați. Când Dumnezeu vă dă o anumită lucrare, vă va da și darul necesar împlinirii ei. Orice cerere în avans vă expune unui risc. Darurile sunt date celor ce lucrează, celor care se pun la dispoziția lui Dumnezeu și a altora. Dumnezeu nu le va da că insistați voi nopți întregi, decât dacă în lucrarea pe care o faceți, aveți nevoie de ele neapărat. În rest e foarte posibil ca oamenii să fie înșelați. Cine își dorește daruri spirituale nu face rău. Însă dacă acele daruri sunt cerute cu un alt scop decât lucrarea lui Dumnezeu prin slujirea fraților, este păcat.

Cum știți dacă aveți Duhul Sfânt și nu ați fost înșelați? Unii vă vor zice: vorbirea în limbi e semnul. În realitate eu cred că verificarea se face altfel și încredințarea asta o am bazându-mă pe Sfânta Scriptură. Primul pas obligatoriu este verificarea roadelor Duhului Sfânt. Sunt prezente? Se văd distinct în viața voastră? Le găsiți în scrisoarea Apostolului Pavel către cei din Galateni. Degeaba ai vorbirea în limbi dacă roade Duhului Sfânt nu e, dar se vede roada firii pământești. Poate sunt dur dar e necesar să verificăm dacă nu am fost înșelați.

A doua verificare este să observăm dacă acele daruri deținute de noi, pe care pretindem că le avem ca dovadă a umplerii cu Duhul sau a botezului cu Duhul Sfânt, sunt folosite în slujirea semenilor, ca unelte active și de neapărată importanță. Dumnezeu încurajează călătoria fără bagaje, nu ne-ar pune în spate mai mult decât putem duce chiar dacă uneori în prostia noastră cerem. Acele daruri pe care pretinzi că le ai, sunt ele de neapărată importanță și folosite în slujirea fraților sau a oamenilor? Dacă nu, dacă le ai doar pentru laudă evlavioasă, e posibil să fi fost păcălit.

A treia verificare este a sincerității cu tine însuți. Știi clar că ce afirmi e adevărat? Pentru că am întâlnit mulți oameni confuzi care pretindeau că vorbirea lor în limbi îngerești e reală, dar care aveau o zonă tulbure, neclară, cețoasă când și cum  au primit așa că nu erau siguri și nu aveau nici o dovadă că vorbirea lor e de origine divină și înțeleasă de măcar un traducător. Când aveți dubii cu privire la origine mai bine opriți-vă. Nu pretindeți că sunteți ceva sau cineva pe baza unor incertitudini, pentru că e foarte periculos să înșeli și să te înșeli.

Sunt afectat, pentru că văd așa de mulți oameni care spun că au umplere, botez cu Duhul și puteri ale Duhului dar viața lor arată contrariul. Sunt îndurerat că văd oameni care au pretenții că au Duh mai mult decât media, dar care sunt păcăliți așa de ușor să păcătuiască. Sunt trist pentru că sunt o grămadă de oameni care pretind a avea Duhul Sfânt, dar ale căror roade sunt firești firești. Doamne ai milă de noi și luminează-ne să nu fim înșelați. Continuăm mâine dacă va voi Dumnezeu!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

No Responses

Leave a Reply