De un leu dragoste vă rog

Da, ați ghicit, se apropie pseudo-sărbătoarea dragostei ieftine, cunoscută sub numele de ” Valentine’s Day”. Sigur acest material, scris astăzi, va indigna pe unele persoane. Unii vor spune că Sfântul Valentin chiar a existat și a ajutat îndrăgostiții. Și ce dacă?

Două aspecte vreau să menționez. Primul dintre ele este că, oricum de la ceea ce a făcut acel om, considerat sfânt, până la ce se petrece acum e distanță mare, practicile, ideile, modul de a sărbători și alte aspecte, nu au nimic sfânt în ele. Al doilea aspect este că, această sărbătoare, sau mai bine zis cu această ocazie, se vede mai degrabă prostia noastră umană, decât sfințenia dragostei.

Aseară am avut o dezbatere interesantă la emisiune ”Discuții la masa rotundă” cu colegii mei și prima parte a ei o puteți asculta în această seară, 13 februarie, difuzată pe Radio Samariteanul. În această dezbatere au ieșit la iveală diferențele uriașe dintre conceptul de dragoste de plastic, reprezentat cu brio de această sărbătoare și pe de cealaltă parte, conceptul lui Dumnezeu despre dragoste.

Din păcate, suntem educați să nu iubim. Suntem educați să cerem și să nu oferim, Suntem educați să luăm o instituție foarte serioasă în glumă. Suntem învățați să ”încercăm” înainte de a cumpăra. Suntem educați să returnăm produsul dacă nu ne mai convine. Suntem educați să cumpărăm cât mai ieftin. Suntem educați să folosim produse second-hand. Suntem educați să aruncăm și să nu mai reparăm. Suntem educați să vrem doar drepturi și nu obligații. Ei bine, acest mod de educare ne privează de dragoste, este dăunător dragostei.

În dragoste, aceste ideologii consumiste moderne nu ajută deloc, ci strică frumusețea dragostei. În dragoste nu îți permiți să încerci ”produsul”înainte. În dragoste nu faci probe ca atunci când cumperi o mașină. În dragoste nu arunci persoana când nu îți mai convine. În dragoste nu merge cu ieftineala, dragostea costă mult. Nici măcar nu putem trimite ”produsul” înapoi ”în fabrică” la mamă-sa. Cât despre second-hand… nu se merită să ai un partener, o parteneră, care să fi fost precum o mașină second, folosită de mai mulți proprietari (se exclude cazul morţii partenerului).

Dragostea este altceva decât ni se transmite. Este interzis să ceri de un leu dragoste, de o zi dragoste, dragoste ieftină, dragoste second-hand, dragoste în probe. Pentru că dragostea e pentru totdeauna, e inestimabilă ca valoare, e unicat și în dragoste nu există finalitate pe pământul acesta.

Suntem naivi să ne bucurăm sau să ne amuzăm când vedem ”căsătorii pentru o zi”, ni se pare cool sau super tare. În realitate suntem de toată jalea. Copiii se joacă de-a mama și de-a tata, de cele mai multe ori joaca asta incluzând și ”noaptea nunții” și noi ne amuzăm. Ar trebui să plângem pentru asta. Cine ia dragostea în joacă, va suporta consecințele. Generațiile actuale nu mai pun preț deloc pe instituția căsătoriei care este sfântă. Nu mai dau doi bani pe ea. Cuplurile care se căsătoresc sunt tot mai puține. Cele care rezistă timpului sunt și mai puține. Ne mulțumim cu concubinajul, cu uniunile consensuale, care sunt relații otrăvite, păcătoase și ale căror consecințe grave le vor culege copiii de azi, adulții de mâine.

Opriți circul dragostei ieftine. Opriți vânzarea de dragoste erotică. Opriți bagatelizarea căsătoriei. Opriți distrugerea familiei. Ne distrugem viitorul. Ne credem deștepți și cu drepturi, dar nu ne gândim la ce va fi în urma noastră. Ne caracterizează vorba românească ”după noi, potopul”. Oare nu mai avem responsabilitatea a ceea ce va urma. Nu ne pasă de ce lăsăm în urmă? Oare așa de mult suntem de hotărâți să ne vedem doar drepturile și să ignorăm obligațiile și consecințele?

Iată de ce tinerii nu se mai căsătoresc. Iată de ce mulți aleg confuzați homosexualitatea. Iată de ce copiii cresc tot mai stresați și nesiguri. Iată de ce sunt atât de multe avorturi. Iată de ce numărul persoanelor dependente de tratamente psihiatrice e așa de mare. Pentru că ne permitem să ne jucăm de-a dragostea. Opriți asta dragii mei. Nu vă lăsați copiii la asemenea evenimente. Nu stați în relații imorale. Căsătoria dintre un bărbat și o femeie e singura modalitate de experimentare a dragostei sănătoasă. Fugiți de distrugere, fugiți de nefericire, fugiți de păcat.

Poate par tare împotriva dragostei dar de fapt militez pentru ea. Militez pentru dragostea curată, pură. Pentru dragostea de care fiecăruia dintre voi i-ar plăcea să aibă parte. Militez pentru dragostea pe modelul divin în care ne jertfim unul pentru altul, în care ne bazăm și la bine și la rău unul pe altul. În care ne luptăm pentru relație, în care nu renunțăm și nu aruncăm la gunoi sufletul sau trupul celuilalt, că a apărut marfă nouă. În care respectul este ingredient principal, în care Dumnezeu toarnă binecuvântare. Asta e dragostea adevărată.

Eu nu vreau dragoste ieftină. Eu vreau o dragoste totală, deplină, curată, pură, devotată, permanentă, loială pentru că așa m-a învățat Dumnezeu să iubesc prin modelul său.

dragoste scumpa

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „De un leu dragoste vă rog”

Lasă un comentariu