Cum să-i schimb pe alții?

Una din constantele ședințelor de consiliere este că, oamenii care vin cu probleme de relații, consideră că partenerul trebuie să se schimbe, iar ei au nevoie să îi învăț cum. Mare le este mirarea unora când, la consiliere ne concentrăm exclusiv pe persoana prezentă. Unii se simt ofensați că nu îl consider pe celălalt vinovat și că le cer lor să se schimbe.

Unii oameni au intrat în relații cu gândul că, nu va fi greu să schimbe ce nu le convine la partenerul lor. La alții, după căsătorie au apărut elemente pe care partenerul ar vrea să le schimbe. Situația poate apărea și în relații de prietenie, nu doar în cele de căsătorie. De multe ori, poate de cele mai multe ori, unul vrea să-l schimbe pe celălalt.

Uneori schimbarea celuilalt are un motiv, adică celălalt are comportamente nesănătoase sau nepotrivite, alteori celălalt trebuie să se schimbe din cauza mofturilor primului. Oricare ar fi situația, fie că ne simțim îndreptățiți, fie că nu, fie că e o relație de prietenie, fie că e una de căsătorie, nu e treaba noastră să schimbăm oameni. Dacă nu ne convine ceva, putem cel mult să le aducem la cunoștință ce ne deranjează și să îi rugăm să renunțe la acel obicei, dar nu suntem chemați și nu avem responsabilitatea să îi schimbăm pe semeni.

cum sa-i schimbi pe altiiAtunci când vrei să schimbi pe cineva, există un foarte mare risc să complici lucrurile și să te îndepărtezi mult de o posibilă îmbunătățire a situației. Nu întotdeauna ne convin faptele, acțiunile, gândirea sau comportamentul celorlalți. Asta nu înseamnă că noi trebuie să schimbăm ceea ce nu ne convine. Mai degrabă suntem chemați să ne schimbăm atitudinea noastră, cu privire la acele persoane sau comportamentul lor. Întotdeauna vom fi ispitiți să vedem paiul și nu bârna.

Biblia de fapt prevede pericolul acesta și ne avertizează că vom fi ispitiţi să vedem mai degrabă problemele altora decât pe ale noastre. Nu ne spune că vom vedea greșit. Celălalt chiar poate avea un pai în ochi. Ne spune că, atâta vreme cât noi nu ne-am rezolvat propriile probleme, nu suntem chemați la mustrarea sau schimbarea altora. Focalizarea pe altcineva decât pe mine, mă poziționează automat într-o poziție superioară celui pe care îl vreau schimbat. Cineva spunea ”să nu te uiți la semenul tău de sus, decât dacă îl ajuți să se ridice de jos”.

Ce trebuie să facem când vrem să îi schimbăm pe alții? Păi dacă observațiile sunt realistice există trei pași importanți.

Primul pas este evaluarea și schimbarea personală. Sunt tipul de om care crede că, mai putem îmbunătăți ceva la noi în permanență. Atâta vreme cât mă deranjează ceva la semenul meu, înseamnă că în mine pot fi perfectate multe aspecte. În mod normal, la un om matur psihic și spiritual și inteligent emoțional, ar trebui să nu apară sau mai bine zis să nu persiste dorința de schimbare a celuilalt. Atâta vreme cât ea apare, înseamnă că mai pot face ceva cu privire la mine. Așadar, când ”te bântuie” gândurile cum că, ceilalți ar trebui să schimbe aia și aia, să știi că ai de schimbat multe la tine.

Al doilea pas este comunicarea către acea persoană a aspectelor deranjante. Această comunicare se face din dorința ca celălalt să fie mai bine, nu din dorința ca eu să fiu mai bine. Comunicăm celuilalt aspecte care nu sunt constructive în viața lor și spunem și faptul că pe noi ne deranjează acele comportamente. Atenție, nu o spunem ca să beneficiem noi, ci ca omul să știe și după asta are libertatea să țină cont sau nu.

Al treilea pas când vrei să schimbi pe cineva este rugăciunea. Dacă îi iubim cu adevărat pe oameni, ne vom ruga pentru ei și îl vom lăsa pe Dumnezeu să lucreze în viața lor, așa cum are El planul. Este adevărat că prin viața noastră, trăită frumos și în ascultare, putem fi unelte prin care Dumnezeu să lucreze în acest sens, dar asta deja e bine. Una e să te lași folosit de Dumnezeu și alta e să vrei să îl schimbi tu pe celălalt. Oamenii din jurul nostru, nu ne au pe noi ca reper și nici nu trebuie să ne aibă. Oamenii au nevoie de Dumnezeu ca reper și El trebuie să lucreze la inima lor pentru schimbare. Mai mult, Dumnezeu nu trebuie să se ”încadreze” în planul nostru de schimbare. El are libertatea de a lucra după planul Său.

Așadar, când vrei să-ți schimbi prietenii, copiii, soțul, soția, frații sau pe oricine altcineva, e un semn clar că trebuie să te schimbi pe tine și că pe ei, trebuie să îi încredințezi în Mâna lui Dumnezeu spre schimbare. Doamne ajută-mi să mă sfințesc în fiecare zi.

 Cum să-i schimbi pe alții? – Schimbându-te pe tine!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu