Nu gândi rău despre alţii

Este drept că în societatea noastră contează fapta doar, ce gândeşti despre cineva nu poate fi condamnat, însă Scriptura vine cu un avertisment important în acest sens şi vreau să gândim puţin asupra lui. De ce ni se recomandă, prin înţeleptul Solomon: „Nu gândi împotriva aproapelui tău când locuieşte liniştit lângă tine”?

Îmi vine în minte situaţia în care era David cu Saul. David îi cânta lui Saul, îi făcea un serviciu, îl ajuta, era acolo pentru el şi într-un fel, se jertfea pentru el. În acest timp, Saul, avea gânduri rele despre David şi aceste gânduri rele, ajung să îl afecteze aşa de tare, încât pune mâna pe suliţă şi caută să îl omoare.  Tot Solomon ne spune în Proverbe 24:1-2  „Nu pizmui pe oamenii cei răi, şi nu dori să fii cu ei; căci inima lor se gândeşte la prăpăd, şi buzele lor vorbesc nelegiuiri.”

Poate pare nevinovat, să gândeşti ce vrei despre cine vrei, însă sportul acesta este foarte periculos. Gândirea negativă şi rea, vine dintr-o inimă cu probleme sau dintr-o inimă rea. Gândirea rea, nu doar că vine din inima rea, ci duce la fapte rele sau nelegiuite. Iată câteva situaţii exemplificatoare în acest sens:

Nu pofti. „Să nu pofteşti nevasta aproapelui tău” este una din poruncile importante alt Scripturii. Multi poftesc la partenerul altuia. Multe căsnicii se destramă, pentru că în mintea lor, oamenii au ales să aibă gânduri rele despre cel care locuia liniştit lângă ei. Mulţi bărbaţi şi multe femei, consumatori de pornografie, au gândurile pervertite şi dezbracă pe alţii în gândul lor, fie că sunt pe stradă acasă sau la biserică.

Să nu furi. Toţi cei care fură, au mai întâi gândul lăcomiei în mintea lor şi apoi gânduri rele despre aproapele lor. Nu poţi spune că furi „din greşeală”. Furtul se plănuieşte şi tot planul acela este pe baza gândirii rele, împotriva aproapelui.

Să nu curveşti. Se leagă tare de primul exemplu dat. Pentru a curvi, e nevoie de gânduri nepotrivite despre persoana pe care vrei să o înşeli şi despre persoana cu care vrei să înşeli. În momentul în care s-a întâmplat curvia, categoric există şi gânduri rele premergătoare acelei situaţii.

Să nu minţi. Nu încerci să păcăleşti pe cineva faţă de care ai gânduri bune. În general, e necesar să crezi că celălalt e mai prost decât tine şi că tu eşti mai inteligent sau mai versat şi „îl poţi duce”, ca să încerci să îl minţi. O gândire rea despre aproapele. Dacă nu te consideri mai grozav decât aproapele, atunci nu prea ai cum să emiţi minciuni, pe care să ai pretenţia ca el sau ea să le creadă.

Exemple mai putem da, sunt multe, dar situaţia e asemănătoare – gândurile rele duc la rău şi nu la bine, chiar dacă par nevinovate, pentru că sunt ascunse şi nu se văd. Noi credem greşit că, dacă e doar în mintea noastră nu se văd, dacă sunt doar în capul nostru, nu vor avea efect. Realitatea e că, gândurile, într-un fel sau altul, ne vor afecta comportamentele. Nu rămânem complet separaţi de gândurile noastre.

Dumnezeu acordă o importanţă deosebită gândurilor noastre şi asta, din cauza sfinţeniei Sale şi din cauză că, vrea binele nostru. Tot prin Solomon ne spune „Gândurile rele Sunt urâte Domnului, dar cuvintele prietenoase Sunt curate înaintea Lui.” Iar în Isaia 66 nu se spune: „Eu pedepsesc faptele şi gândurile lor!” deci pedeapsa este şi pentru gânduri, nu doar pentru fapte. Iată deci ce important e, să ne disciplinăm să gândim frumos şi corect, de fapt să gândim cu dragoste, aşa cum prin Apostolul Pavel, primim îndemn, în scrisoarea pe care o scrie celor din Corint, unde se spune printre altele că, dragostea nu se gândeşte la rău.

Gândurile rele ne afectează relaţia cu Dumnezeu dar şi calitatea vieţii noastre şi a apropiaţilor noştri pe pământul acesta. Dacă gândesc rău despre aproapele, primul afectat negativ voi fi eu. Va avea de suferit trupul meu, mintea mea, voi fi înveninate încet, încet şi voi ajunge să dau curs unor gânduri în faptele mele.

Tu ce gândeşti despre aproapele tău? Ce gânduri ai în mintea ta despre soţul sau soţia ta, despre părinţii tăi, despre colega sau colegul de muncă sau de şcoală, despre fratele sau sora, despre vecini, despre şefi sau profesori? Ce este în mintea ta despre ei? Dacă sunt gânduri rele, va trebui să le recunoşti şi să vii cu ele la Hristos ca să te curăţească, trebuie să rezolvi problema gândurilor rele. Dacă gândurile tale sunt bune cu privire la oamenii de lângă tine, te felicit şi te îndemn să te rogi lui Dumnezeu să te păzească de gândurile rele.

Mâine vorbim despre importanţa gândurilor bune despre aproapele.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Nu gândi rău despre alţii”

Lasă un comentariu