Necesitatea de a îţi păstra calmul

Cel mai probabil este că nu au fost creştinii niciodată mai implicaţi în campanie electorală ca la aceste alegeri prezidenţiale. Nu îmi amintesc să fi văzut atâta susţinere ca la aceste alegeri înainte. Unii reuşesc să îşi păstreze calmul, dar cei mai mulţi sunt repede traşi de vârtejul discuţiilor şi ajung să discute precipitat, agitat, să acuze, să fie pătimaşi, să îşi piardă calmul şi să fie tulburaţi, de aceea vă propun să poposim puţin asupra nevoii de a privi echilibrat viaţa cu toate aspectele ei, în vederea păstrării liniştii interioare, acolo unde nu se impune neapărat agitaţie şi tulburare.

Noi oamenii, ne agităm atunci când ne simţim în pericol, când suntem nedreptăţiţi. Ne precipităm atunci când cineva nu ne respectă şi de multe ori, ne agităm atunci când cineva are o opinie contară cu a noastră. Nimănui nu îi este convenabil să se simtă ameninţat, nedreptăţit, nerespectat, dar chiar şi în aceste situaţii trebuie să ne păstrăm calmul, să evaluăm, să vorbim şi să acţionăm cu maxim de înţelepciune.

Când se duce pacea, când neliniştea, agitaţia, nervii, tensiunea, nerăbdarea şi pasiunea ne stăpânesc fiinţa, avem toate condiţiile întrunite pentru a acţiona impulsiv şi necugetat. De fapt, aceste stări sunt specifice situaţiilor limită, când viaţa ne este în pericol, când efectiv trebuie să „ţâşnim” pentru a scăpa de pericol. Atunci, în pericol iminent, singurul scop este să scapi de pericol şi acţionarea impulsivă este justificată. În alte situaţii, cum este campania electorală, suntem provocaţi să acţionăm aşa pentru că aşa, în stare de stres, teama, frică, suntem mai uşor de  manipulat.

Iată câteva idei dacă până acum te-ai agitat, certat, pierdut calmul şi liniştea în această campanie.

  • Când simţi că te agiţi, că îţi pierzi calmul ieşi din contextul generator. Dacă eşti la o discuţie retrage-te la timp, dacă te uiţi la televizor închide-l. Nu sunt chestiuni de viaţă şi de moarte, ca să nu poţi să te sustragi. Nu se merită să-ţi pierzi pacea, pentru oameni care nu merită sau pentru situaţii în care nu poţi schimba ceva imediat. Unii candidaţi au „darul” acesta al agitării oamenilor şi pe asta îşi bazează campania, nu te lăsa tras în jocurile astea periculoase, pentru că ele pot să te coste nu doar pacea de moment ci şi pe termen lung.
  • Aminteşte-ţi că Dumnezeu este Domnul tău. Oricine ar fi preşedintele României, va fi sub puterea de control a lui Dumnezeu. Poate fi un preşedinte rău, poate fi unul bun, dar Dumnezeu este cel care va guverna deasupra autorităţilor omeneşti,chiar dacă nouă ne displace maniera Sa de lucru. El poate lăsa ca un preşedinte rău să fie ales, tocmai pentru a trezi poporul la realitate şi pentru a dovedi oamenilor religioşi că religia e o invenţie omenească, o formă de manipulare şi că în realitate au nevoie de relaţie personală cu El.
  • Roagă-te. Tu, eu, candidaţii, oamenii din România, fraţii şi surorile, avem nevoie de intervenţia lui Dumnezeu. O rugăciune este mult mai de preţ şi de efect decât ore de dezbateri aprinse din trei motive măcar. Unul e că aduce pace în suflet şi în minte, altul e că nu agităm oamenii din jurul nostru şi nici nu ne certăm şi încă unul e că, oricum Dumnezeu poate face mai mult decât suntem noi în stare, cu toate bunele noastre intenţii.
  • Gândeşte de două ori înainte de a vorbi. E foarte posibil ca la stres să vorbeşti ce nu trebuie. La agitaţie să dai drumul gurii la prostii. Înainte de a deschide gura asigură-te că e pornit creierul spunea cineva. E vital, e necesar ca noi, cei care suntem călăuziţi de Duhul Sfânt, să ne verificăm cu atenţie vorbele care le rostim. E foarte uşor să rănim, să acuzăm, să producem agitaţie şi nu suntem chemaţi la asta.
  • Fii realist. Nu poţi schimba tu gândirea întregii ţări, nici nu eşti chemat la asta. Nu poţi schimba nici gândirea celor de lângă tine, mai ales la agitaţie şi stres, aşa că analizează la rece orice situaţie şi nu te complica inutil. Da, putem contribui la îmbunătăţirea locului în care ne aflăm prin votul nostru, dar situaţia economică a ţării nu ne stă în puterea noastră şi nici nu ni se cere să o rezolvăm noi. În realitate, Scriptura ne spune, vor veni vremuri grele.
  • Nu te teme. Da, din teamă vorbim de multe ori. Din teama că vom fi furaţi, din teama că vom fi robi, din teama că ni se vor lua drepturi, din teama că viaţa şi confortul actual ne sunt puse în pericol. Nu zic că nu sunt bune acestea, dar teama nu ne va face mai înţelepţi. Ne face mai degrabă să părem nişte disperaţi, ancoraţi în confortul şi siguranţa pământului acestuia şi nu în Dumnezeu. „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă.

Dragilor, avem nare nevoie să ne păstrăm calmul în aceste vremuri agitate. Avem mare nevoie să vorbim şi să acţionăm cu linişte şi pace interioară. Asta va dovedi că ne călăuzeşte Duhul Sfânt şi nu manipularea la care suntem supuşi. Este nevoie de oameni echilibraţi, calmi care au pace în suflet şi care radiază pace în jurul lor. Trebuie să ne deosebim de ceilalţi la capitolul acesta, trebuie să fim total dependenţi de Dumnezeu şi să nu ne fie frică şi să acţionăm din frica de oameni.

Vă provoc la calm, linişte, echilibru şi pace. Va fi nevoie mare în perioada următoare.

Pacea Domnului! (parcă deja are alt sens urarea aceasta)

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Necesitatea de a îţi păstra calmul”

Lasă un comentariu