Un Dumnezeu deformat

Nu vreau să fie un titlu „şocant”, vreau să atrag atenţia asupra modului în care noi, copiii Lui, Îl proiectăm sau Îl arătăm oamenilor greşit, uneori hidos de neatrăgător. Vreau să discutăm azi despre greşelile făcute din neştiinţă la acest capitol, dar şi de cele făcute cu bună ştiinţă. Vreau să atrag atenţia în mod deosebit asupra a ceea ce le transmitem copiilor noştri despre Dumnezeu pentru că e vital ca informaţia să fie corectă.

Cei mai mulţi oameni transmit o imagine deformată despre Dumnezeu din cauză că ei înşişi au în minte un Dumnezeu deformat de către ceilalţi. Spre exemplu: mulţi oameni au aflat doar despre mânia lui Dumnezeu şi s-au speriat aşa de tare de iad încât s-au pocăit. Oamenii aceştia au o imagine greşită despre Dumnezeu şi acea imagine o vor proiecta asupra copiilor lor, rudelor lor, prietenilor lor. O imagine a unei părţi din Dumnezeu. Vor vorbi şi vor arăta un Dumnezeu hidos, disproporţionat dacă nu vor căuta să vadă şi să înţeleagă şi celelalte caracteristici ale Lui. Un alt exemplu este cel care au imaginea unui Dumnezeu al prosperităţii, un alt exemplu este cel în care oamenii au un Dumnezeu doar al dragostei în mintea lor şi exemple mai sunt.

Uneori ne întrebăm de ce nu mai vin oameni la Hristos, de ce bisericile sunt goale şi de ce aşa de greu înţeleg oamenii dragostea lui Dumnezeu. Cu siguranţă sunt multe cauze, dar una din ele este tocmai cea abordată astăzi. Una din cauze este că transmitem imaginea unui Dumnezeu deformat, distorsionat şi categoric neatrăgător. Nu că Dumnezeu ar trebui să fie seducător, dar avem datoria să prezentăm pe Dumnezeu aşa cum este El, nu aşa cum vrem noi.

Cum proiectăm noi un Dumnezeu deformat celorlalţi?

Prin modul în care îl propovăduim cu vorba. Aici nu mă refer doar la evanghelizare ci la modul de a vorbi despre Dumnezeu în general. Spre exemplu, cum spuneam si ieri, de multe ori, copiii sunt ameninţaţi cu mânia lui Dumnezeu, cu pedepsirea lui Dumnezeu ca să stea cuminţi. În acest mod se prezintă copiilor un Dumnezeu tiran şi dacă odată mergea cu frica la copii (generaţia mea) acum nu mai merge aşa. Vor fugi de un astfel de Dumnezeu.

Am auzit oameni bine intenţionaţi, vorbind cu mult patos despre pedeapsa lui Dumnezeu altora şi chiar insistând sadic pe chinul din iad, încercând să aducă până şi mirosul de carne prăjită şi viermi care ies din nas şi intră in gură şi sunt cât şerpii de mari,  în discuţia lor. E adevărat că iadul există şi oamenii vor experimenta chinul focului, dar Dumnezeu nu este doar dreptate, ci şi dragoste şi prezentările noastre trebuie să caute să îl arate în toată splendoarea Sa. Nu putem insista la nesfârşit, obsedant, în toate discuţiile doar pe iad. Oamenii respectivi dacă se vor pocăi vor evita toată viaţa lor o relaţie personală cu Dumnezeu, repet, dacă se vor pocăi.

Un alt mod prin care îl arătăm distorsionat pe Dumnezeu este prin viaţa noastră. Fiecare din noi, prin modul în care trăim, spunem ceva despre Dumnezeul vieţii noastre. Unii se închină banului şi dacă observi viaţa lor se vede că pentru ban trăiesc. Alţii se închină materialismului şi se vede din viaţa lor asta. Alţii au plăcerile ca dumnezeu şi se vede prin traiul lor asta. Creştinii transmit şi ei imaginea Dumnezeului lor prin viaţa pe care o trăiesc. Întrebarea este: Ce fel de Dumnezeu arăţi prin viaţa ta?

Poţi arăta un Dumnezeu al terorii, unul al îngustimii, unul al mâniei, unul bleg şi uşor de dus, unul indiferent care poate fi păcălit, unul al dragostei în orice condiţii, unul al prosperităţii, unul al libertăţii absolute şi câte şi mai câte putem arăta prin viaţa noastră, dar acestea sunt deformări ale lui Dumnezeu pe care le facem noi. Nu arătăm un Dumnezeu real ci unul transformat de noi în ceva ce ne convine nouă. Un astfel de Dumnezeu nu trebuie prezentat altora. Un astfel de Dumnezeu nu există.

Cum arată Dumnezeul tău? Ce crezi tu despre Dumnezeu? Eşti gata să îl descoperi din Scriptură aşa cum se arată El şi să îl accepţi? Poate te-ai pocăit de frica iadului ca şi mine şi ai în mintea ta un Dumnezeu al terorii, căruia îi place grătarul de carne umană, căruia îi place să vadă oamenii chinuindu-se. Ei bine, te anunţ că imaginea ta despre Dumnezeu e deformată. Nu te opri aici cu perspectiva asupra lui Dumnezeu, trebuie să îl vezi în întregime, trebuie să cercetezi Scriptura ca să vezi dacă ceea ce ţi s-a spus este adevărat şi este complet.

Sau poate li s-a prezentat un Dumnezeu al prosperităţii, al bunăstării care dă copiilor Săi tot ce aceştia poftesc, dacă cred cu adevărat. Ei bine, ai în minte un Dumnezeu deformat şi trebuie să-ţi schimbi optica, trebuie să-ţi schimbi ochelarii prin care îl vezi. Dumnezeu nu e doar bunătate, Dumnezeu nu are doar mâini care să dea. Dumnezeu este mult mai mult decât atât.

Tu cum îl vezi pe Dumnezeu? Cum Îl arăţi altora?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Leave a Reply