Eu şi politica religioasă

O alta parte a capitolului politică după ce ieri am scris despre poziţia mea actuală faţă de politica naţională este politica religioasă. Da, am spus bine, politica religioasă şi nu mă refer la curente ci la politici. Vreau să se înţeleagă bine de la început că nu am ceva anume cu regulile de funcţionare ale unor culte sau cu doctrinele lor, asta e altă treabă, eu mă refer acum la politică.

Nu o singură dată am văzut ieşiri în spaţiul public la adresa anumitor persoane din cultele religioase. Mult s-a mai scris pe bloguri despre migrări ale unor oameni de la un cult la altul, despre scindări ale unor biserici, despre candidaturi la şefia unor culte, despre adunări generale cu probleme şi multe alte subiecte sensibile. Am căutat să rămân în afara acestor discuţii şi să nu scriu pe blog nimic despre ele.

De ce nu scriu? Pentru că nu îmi place politica religioasă. Pentru că în cele mai multe din cazuri dezonorează pe Dumnezeu. Pentru că oricum are cine să scrie. Pentru că se produc conflicte foarte uşor pentru lucruri care nu satură. Pentru că şi eu am greşit şi pot greşi. Pentru că oricine are dreptul de a alege. Pentru că sunt destul de ocupat cu viaţa şi lucrarea mea ca să mai aloc timp şi energie unor astfel de discuţii istovitoare. Pentru că nu cunosc toate datele problemelor. Pentru că sunt alţii mai dornici să arunce cu pietre. Pentru că prefer să zic o rugăciune cât o scriere şi am convingerea că e mai eficientă. Pentru că nu ţin cu nici un cult. Pentru că sunt antireligios şi aş mai putea înşirui câteva.

Am fost provocat în unele cazuri să-mi exprim poziţia faţă de anumit culte sau religii sau curente din aceste religii şi iar mă feresc să o fac. M-am declarat antireligios şi prin asta nu spun că sunt ateu ci că sunt împotriva trendului de a considera vreo religie „bună” şi altele „rele”. Pentru că sunt convins că în cer Dumnezeu nu mă va întreba din ce cult am făcut parte. Pentru că sunt convins că religia devine una din cele mai mari bariere în calea omului care vrea să ajungă la Dumnezeu. Pentru că de prea multe ori oamenii se mândresc cu religia lor. Pentru că religia nu e făcută de Dumnezeu.

Da frecventez şi sunt înscris ca membru în Biserica Baptistă Betel din Mediaş şi sunt bucuros că aici m-a aşezat Dumnezeu să îl slujesc, este cel mai bun mediu în care puteam fi acum în acest oraş. Mă bucur de cei cu care slujesc împreună, mă bucur de fraţi şi surori din acest trup şi consider că e benefic pentru credincioşi să facă parte dintr-un trup sănătos însă dacă religia devine o formă doar atunci va trebui să renunţ la ea ca să mă pot apropia de Dumnezeu. Este foarte important din ce biserică faci parte, pentru că o biserică cu principii bune, sănătoase, cu hrană curată, cu membri activi şi lucrători în trup este de mare ajutor pe calea credinţei, numai să ne ferim cât putem de forme religioase amăgitoare.

Multe politici are fiecare cult. Unele sunt bune, constructive, biblice dar sunt şi foarte multe care sunt foarte dăunătoare iar altele care ţin doar de forma exterioară. Unele din aceste politici apropie pe om de Dumnezeu dar sunt puţine, cele mai multe construiesc omului o formă religioasă care ajunge cu timpul la perfecţiune. Efectiv priveşti acea construcţie şi rămâi uimit de perfecţiunea lucrăturii, te simţi mic şi neînsemnat dar nici nu bănuieşti că în acea construcţie impozantă se ascunde un om mic, rahitic, neîmpăcat cu sine, fricos şi flămând de iubire. Tare dăunătoare sunt formele astea.

În final vreau să vă spun că nu condamn pe nimeni pentru poziţia sa faţă de anumite culte sau religii din respect pentru oameni şi din convingerea că fiecare are voie să aleagă ce doreşte, ce îl reprezintă, ce îl caracterizează. Nu consider că există un top între bisericile neoprotestante şi nu cred că una din ele e mai grozavă decât cealaltă. Consider că aceste „culte” sunt mediul în care noi alegem să ne trăim viaţa spirituală şi mă feresc să emit vreo judecată cu privire la alegerile făcute. Vreau doar să vă avertizez să nu construiţi forme religioase. Să nu consideraţi că dacă faceţi parte dintr-o anumită biserică sunteţi mai tari, să nu vă comportaţi ca oameni care faceţi parte dintr-un club ci să vă apropiaţi de Dumnezeu şi să nu lăsaţi ca religia să vă închidă în forme.

Doamne ai milă de mine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu