Sunt descurajat – Ce să fac?

La această întrebare cred că am putea răspunde în multe feluri. Fiecare din noi a fost descurajat, unii şi-au descoperit cauzele descurajării, alţii nu dar când eşti „la pământ” parcă nici un îndemn sau motivaţie nu mai sunt eficiente. Unul din elementele care ne lipseşte când suntem căzuţi în descurajare e tocmai dorinţa de a ne ridica şi de a continua. Uneori şi din răzbunare faţă de noi stăm acolo, pentru că vrem în acest fel să ne pedepsim, alte ori rămânem acolo din cauza epuizării. Sunt cazuri în care căzătura e aşa de mare încât apare o formă de şoc şi avem nevoie de timp ca să ne repoziţionăm. Oricum, să te ridici din descurajare e un semn al maturităţii psihice, spirituale şi fizice.

Ce putem face în descurajare pentru ca să ieşim repede de acolo? Cum să ne comportăm pentru a putea să continuăm viaţa, proiectele, relaţiile etc? Iată câteva lucruri importante pe care voi va trebui să le aranjaţi în ordinea corectă şi să le completaţi cu cele care vă vin vouă în minte:

incearcă airAşteaptă-te să fii descurajat. Asta nu înseamnă că trebuie să devii obsedat în aranjarea lucrurilor în aşa fel încât să nu cazi. Asta ar face descurajarea şi mai grea. Aşteaptă-te să cazi pentru că dacă calculezi şi ipoteza asta atunci vei avea un plan B, vei avea o ieşire din criză, vei şti ce trebuie să faci. Dacă iei în calcul varianta că o să plouă în excursia pe care o faci vei lua cu tine umbrela. Când va ploua, în loc să fii descurajat că aranjaseşi totul bine dar nu a ieşit bine, în loc să fii stresat când se înnourează, vei scoate simplu umbrela din geantă şi vei transforma incidentul în unul mai puţin neplăcut sau poate într-o experienţă nouă. Dacă nu plouă, te vei întoarce cu umbrela nefolosită acasă dar ai scutit o cantitate de stres şi chiar dacă a fost înnourat, nu ai fost nevoit să schimbi planul sau să anulezi plimbarea.

Aşadar unul din lucrurile care poate fi făcut când eşti jos şi e foarte util şi te poate repune pe poziţii rapid e existenţa în plan a unui „plan B” pe care să îl foloseşti când te prinde descurajarea.

Analizează obiectiv. Eşti jos, nu mai ai putere, nu mai ai motivaţie, eşti căzut, eşti istovit, eşti dezamăgit, ai făcut tot ce ai putut şi iată că ai eşuat lamentabil, gândurile tale continuă şi îţi spun că nu mai ai nici o şansă, că eşti incapabil, că ai greşit făcând asta, că toată lumea va râde de tine, că lucrarea e prea mare pentru tine, că niciodată nu vei reuşi dar STOP. Nu lăsa gândurile să creeze monştri. La descurajare mintea face o mulţime de scenarii catastrofale şi apocaliptice, cele mai multe dintre ele nu sunt reale, sunt doar creaţia unei minţi care experimentează eşecul. David nu vedea alt scenariu decât că va fi ucis de Saul. Ilie nu vedea alt scenariu decât că va fi ucis de mâna Izabelei, Poporul Israel vedea doar scenariul în care cei din ţara promisă îi vor nimici pentru că au ratat luarea cetăţii Ai şi exemplele pot continua. În realitate ei mai aveau variante, în realitate Dumnezeu era cu ei, în realitate ei ignorau tot parcursul bun de până atunci. Când eşti descurajat calculează cu creionul pe hârtie nu în minte, te ajută să fii mai obiectiv. Aici te poate ajuta vorbirea cu un prieten bun sau cu un duhovnic.

Odihneşte-te. Nu ştiu dacă descurajarea ta e cauzată de extenuare, dar indiferent de cauza descurajării, omul consumă o cantitate imensă de energie când este în asemenea situaţii. Efectiv ai impresia că rezervorul de energie vitală este spart, nu mai eşti în stare nici să te târâi ca râma. De aceea e vital să te odihneşti şi să mănânci. Pentru numele lui Dumnezeu, nu te apuca de postit atunci. Modul în care Dumnezeu se ocupă de descurajatul Ilie e cel mai profesionist mod cu putinţă. Tratamentul în primă fază era: somn, mâncare şi apă. Nevoia de odihnă şi reumplere a rezervorului de energie e satisfăcută de Dumnezeu înainte de a îl repune la treabă.

Nu fă compromis. Tentaţia e mare, când eşti jos de tot eşti tentat să faci lucruri necugetate îndeajuns. David alege să meargă la filisteni, la cei care erau duşmani evreilor, la cei cu care se bătuse, la cei care îl ofensau pe Dumnezeu. Acolo ajunge să facă pe nebunul, acolo ajunge să stea în coadă, la urma taberei, el care era de temut în bătălie ajunge să fie în urma convoiului. Nu te compromite pentru că descurajarea are un final, pentru că descurajarea e vindecabilă de Dumnezeu. Nu fă lucruri necugetate. Una din familiile avute la consiliere avea această compromitere la activ. Soţia a fost dusă de val şi a avut relaţii intime cu un alt bărbat, iar soţul când a auzit s-a prăbuşit în descurajare şi una din deciziile luate a fost să se răzbune în acelaşi fel. A ieşit un dezastru şi mai mare şi au ajuns ambii complet prăbuşiţi la consiliere. A regretat imens soţul „ieşirea” sa şi au trebuit să suporte consecinţele. Nu te compromite. Acceptă că viaţa are suişuri şi coborâşuri şi că Dumnezeu este alături de tine în toate.

Stabileşte o relaţie bună cu Dumnezeu. Nu am lăsat-o ultima pentru că nu e importantă ci pentru că le guvernează pe celelalte. O relaţie bună cu Dumnezeu este cea mai bună metodă de abordare şi de tratament al descurajării. Ea este şi putere de ieşire din descurajare, şi „planul B” la care poţi apela non-stop, şi hrană şi energie pentru momentele de prăbuşire. Relaţia bună cu Dumnezeu asigură suportul Său prin Duhul Sfânt, deci poţi analiza obiectiv şi corect situaţia în care te afli sub călăuzirea Sa şi mai mult eşti păzit să faci compromis pentru că Duhul Sfânt te va informa, te va atenţiona.

O relaţie bună cu Dumnezeu e „puntul fix” de care avem nevoie în orice moment al vieţii noastre, inclusiv în descurajare. Pe Iov îl avem ca exemplu în această situaţie. Îi avem ca exemplu şi pe ucenicii care nu au prins nimic toată noaptea şi mai avem exemple. Raportarea corectă la Dumnezeu nu este numai un leac al descurajării ci este şi un mijloc de a preveni descurajarea. Orice variantă am lua, relaţia bună cu Dumnezeu şi cu Scriptura este foarte benefică în descurajare.

Sunt doar câteva gânduri care ar putea fi completate de ale voastre. Dumnezeu să ne dea putere, claritate şi o minte clară în momentele de descurajare ca să putem să ne ridicăm şi să continuăm.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Sunt descurajat – Ce să fac?”

Lasă un comentariu