Mesaj de la Dumnezeu sau de la om?

„… Ei vă leagănă în închipuiri zădarnice; spun vedenii ieşite din inima lor, nu ce vine din gura Domnului. Ieremia 23:16

Unul din cele mai frecvente aspecte din ultima perioadă foarte vizibile la şedinţele de consiliere este cel al oamenilor care vin debusolaţi din cauza vorbelor care li s-au adresat de oameni care pretind a vorbi „de la Dumnezeu” sau „în Numele lui Dumnezeu”. De aceea astăzi scriu despre asta, încercând să atrag atenţia asupra unui fenomen foarte vizibil şi foarte la modă şi anume tentaţia de a atribui lui Dumnezeu mesaje „neDumnezeieşti” şi respectiv tentaţia de a asculta de mesaje „neDumnezeieşti”

Oana şi Marius formează un cuplu frumos într-o biserică din diaspora, i-am întâlnit şi în România odată şi erau tipul de oameni foarte iubăreţi şi energici, proaspeţi şi tonici tot timpul zilei şi foarte atenţi cu viaţa lor ca să fie plăcuţi lui Dumnezeu. Problema  cu care au venit la consiliere era teama iscată în urma unei aşa-zise proorocii a cuiva din biserica lor care zicea cam aşa: „Familia voastră va trece prin mari încercări. Dumnezeu va pedepsi greşelile voastre folosindu-se de cineva drag. Inima vă va fi străpunsă de durere dar trebuie să rămâneţi tari si să vă iertaţi unul pe altul pentru infidelitate…” Oana mai cu seamă e foarte afectată, vorbele acestea o chinuie zi şi noapte şi e foarte stresată să-şi păzească mai bine relaţia şi soţul. Au început şi anumite discuţii mai dure între ei din cauza acestei tensiuni ceea ce până acum nu se întâmplase în 7 ani de căsătorie.

Întrebare: Cât credit poţi da unei astfel de „ziceri” că profeţie, proorocie sau descoperire nu o poţi numi? În ce măsură pretenţia că „e de la Domnul ceea ce vă spun” e reală? Din păcate e doar unul din cazurile cu care mă confrunt, sunt multe, din păcate mult prea multe cazuri în care aşa-zişi prooroci aruncă cuvinte generaliste cu pretenţia de „mesaj din partea lui Dumnezeu” Cunosc cazuri în care „mesagerul” spune soţului să îşi pedepsească copiii sau nevasta sau cazuri în care „mesagerul” cere să se separe familii din cauza „nepocăinţei” unuia din parteneri cazuri in care mesagerul spune soţiei „să nu mai facă sex cu soţul” şi mai des, cel mai des cazuri în care „mesagerul” transmite mesaje generaliste, fără substanţă, fără obiect cum ar fi „veţi trece prin mari încercări” sau „credinţa voastră va fi încercată” sau „veţi avea un necaz cu copiii” sau „cineva vă va aduce o mare supărare” etc. Dar oare aceste lucruri nu sunt evidente?

Este o aşa mare sensibilitate la acest capitol şi din păcate se acordă prea mare, mult prea mare credit oamenilor care pretind că vorbesc în Numele lui Dumnezeu, atât de mare încât adevăraţii mesageri din partea lui Dumnezeu nu mai sunt văzuţi sau auziţi. Mulţi oameni care doresc slava şi renumele pretind a vorbi „de la Dumnezeu”, mulţi oameni care nu dorm bine noaptea pretind că au un mesaj „de la Dumnezeu”. Mulţi oameni care nu comunică cu Dumnezeu se trezesc că au un mesaj „de la Dumnezeu”. Prea mulţi oameni care nu au o relaţie bună cu Dumnezeu pretind că acesta le-a vorbit şi i-a pus să transmită mesajul Său. Mare atenţie la şarlatani dragii mei. Nu mai daţi credit oamenilor decât dacă mesajul lor e potrivit Scripturii. Iată câteva elemente importante de care trebuie să ţinem cont când cineva pretinde că vrea să ne vorbească din partea Sa:

Scriptura. Orice mesaj venit din partea lui Dumnezeu va putea fi validat de Scriptură. Dacă se contrazice cu Biblia va trebui să-l ignoraţi şi să confruntaţi acel om cu minciuna sa. Pentru asta însă ar trebui să cunoaştem Biblia. Nu uitaţi, poporul din lipsă de cunoştinţă piere, din lipsa cunoaşterii Cuvântului. Dacă nu ne îndeletnicim cu Scriptura putem fi păcăliţi şi de oameni proşti şi inculţi fără relaţie cu Dumnezeu dar cu tupeu. E vital să cunoaştem ce scrie acolo că altfel putem fi duşi in rătăcire. Ştiu despre cazuri în care un astfel de „prooroc” a cerut ca soţul să-şi lase soţia pentru alta.

Mesajul şi mesagerul. E important ce mesaj primim. Mesaje generaliste de genul celor de mai sus cum că va fi greu, că va veni o încercare, că vom avea necaz, că va veni o prigonire, că vom avea o durere de cap etc nu trebuiesc luate ca fiind ceea ce pretind a fi, pentru că acestea sunt mesaje pe care Dumnezeu ni le transmite deja prin Scriptură şi există oameni care „dau dume” din acestea ca să fie importanţi. Am văzut situaţii în care „mesagerii” erau oameni care aveau grave probleme cu alcoolul şi pretindeau a vorbi în Numele lui Dumnezeu. Da, Dumnezeu vorbeşte prin asemenea oameni dar nu îi face mesageri decât în cazuri excepţionale, în rest, ne vorbeşte prin ei, prin viaţa lor: fie să avem grijă la purtare ca să nu ajungem aşa, fie să ne provoace la dragoste Cristică şi să-i iubim şi să îi salvăm.

Contextul. Cazul de mai sus e unul tipic de înşelăciune grosolană. Persoana care transmite mesajul acestei familii e fosta prietenă a soţului. Mesajul e lung şi clar orientat să distrugă relaţia bună a celor doi într-un moment în care relaţia lor se maturiza frumos. Nu poţi să faci abstracţie de tot contextul când auzi un astfel de mesaj. E foarte important cine vorbeşte şi când vorbeşte şi de ce duh este însufleţit.

Mare, mare atenţie la falşii prooroci, unii din ei sunt lupi îmbrăcaţi în piei de oaie, alţii sunt rătăciţi de la Cuvânt şi încearcă să dea impresia că ştiu pe unde se află. Vom vorbi mâine despre importanţa Cuvântului Scripturii sau a Cuvântului oamenilor. Fiţi pe fază şi cercetaţi duhurile, vorbele care vi se adresează şi mai ales Scriptura.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

4 Comments

  1. szromulus 28/01/2014
  2. Teofil Gavril 28/01/2014
    • Vasile 28/01/2014
      • Adi Vaida 11/11/2016

Leave a Reply