Suntem responsabili de sănătatea noastră

De data asta chiar vă scrie un repetent, în cel mai fericit caz un corigent. Multe maxime sunt scrise pe tema sănătăţii dar una din cele mai des rostite este cea în care se spune că e mai uşor să previi decât să vindeci. O ştiam şi eu de ţânc dar nu a avut prea mare însemnătate, pentru că altă vorbă deşteaptă m-a afectat. Aceea spunea: „Sănătatea e comoara cea mai preţioasă şi cea mai uşor de pierdut; totuşi cel mai prost păzită.” Am crezut că dacă muncesc şi sunt credincios, Dumnezeu se va ocupa de sănătatea mea, l-am făcut pe Dumnezeu responsabil pentru lipsa mea de înţelepciune. Am fost nevoit să accept că responsabilitatea pentru sănătatea mea îmi aparţine.

Zilele trecute am tot umblat pe la medici şi am tot auzit oameni vorbind, pe oamenii bolnavi, toţi dădeau vina pe sistemul de sănătate, pe doctori, pe companiile care produc mâncare, pe marile lanţuri de magazine şi pe Dumnezeu. Ca şi mine, niciunul din ei nu avea vreo vină pentru deteriorarea stării lor de sănătate. Tot alţii erau vinovaţi. Şi vreau să spun că unii din oameni o încurcaseră rău de tot, eu eram sănătos pe lângă ei, aveau ciroză, cancer la plămâni etc. Totuşi fiecare dintre ei au ştiut toată viaţa că tutunul nu este bun pentru plămâni, au ştiut toată viaţa lor că alcoolul nu le face bine, doar că acum, când s-au îmbolnăvit, nemernicii care produc ţigările şi alcoolul erau vinovaţi. Bineînţeles că ăia au vina lor dar nici ei nici sistemul de sănătate nu sunt obligatorii, noi ne ducem spre ele.

A cui e vina că ne îmbolnăvim?

Noi oamenii din cauza păcatului ne-am atras suferinţa asupra noastră. Cauza fundamentală a bolilor este păcatul. Suntem afectaţi de păcat până în codul nostru genetic şi mai departe. Boala e una din consecinţele pe care le-am atras asupra noastră ca fiinţe când am păcătuit. Nimeni dintre cei păcătoşi, adică şi tu şi eu, nu e scutit de suferinţă. Unele din boli sunt imprevizibile, accidentale, transmise de alţi oameni etc. Pe acelea efectiv le luăm fără să fim conştienţi, ne putem trezi cu SIDA dacă dentistul nu a sterilizat bine instrumentarul, ne putem trezi cu gripă dacă colegul nostru a strănutat aproape de noi sau unele din boli sunt ereditare şi te naşti cu ea în tine.

Alte boli sunt mai mult sau mai puţin „contribuţia noastră”. Uneori oamenii vor conştient să se îmbolnăvească iar alţii fac excese ignorând orice avertisment şi voi enumera mai jos unele din cele mai frecvente cauze ale îmbolnăvirilor.

O minte bolnavă. Eu de exemplu nu prea sunt de acord cu expresia: „O minte sănătoasă într-un corp sănătos.” Cred că de fapt o minte sănătoasă va menţine un corp sănătos, adică sensul e invers. Spun asta din experienţa pe care o am în consiliere. Oameni care au intrat în depresie şi după aceea tot corpul lor s-a „chircit” s-a îmbolnăvit. Cred că sănătatea noastră (în ceea ce ţine de noi) este menţinută de o minte sănătoasă. Pentru a dobândi o minte sănătoasă este nevoie de implicare, pentru a avea o minte sănătoasă e nevoie de atingere divină, pentru a avea o minte sănătoasă e nevoie de făcut exerciţii cu ea, e nevoie să o hrănim şi mai ales să-i punem un supervizor. Scriptura spune că Duhul Sfânt este sfătuitor, învăţător.

Excesele. Ei na, fiecare o dăm în bară cu excesele noastre, dar unii suntem campioni. Deşi aţi învăţat pe din afară reclama „Evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi” şi totuşi nu aveţi nici o problemă să mai puneţi puţină sare în mâncare chiar când spotul rulează în difuzorul radioului din bucătărie. Excesele niciodată nu au fost bune, nici măcar cele considerate de noi bune cum ar fi excesul de muncă. Excesul este forţarea barierelor puse de Dumnezeu în noi. Eu sunt pentru evoluţie dar aceasta să fie gândită. Eu am făcut exces de „oboseală” şi acum „tremur ca varga”, pic din picioare etc.

Substanţele interzise. Ştie omul că alcoolul dăunează şi poate taică-su sau careva din neamul lui a murit de ciroză dar nu ia seama. Ştie omul că tutunul dăunează şi vede rază după rază cum se micşorează plămânul dar tot nu renunţă. Ştiam că 10 litri de pepsi e cam mult într-o săptămână dar tot consumam. Şi culmea, afurisiţii de doctori sunt vinovaţi că nu ne tratează corespunzător. Aşa se întâmplă şi cu grăsimile, energizantele, tonele de „E-uri” şi multe altele. Unele sunt interzise altele sunt consumate în exces.

Alimentaţia nesănătoasă. Preferăm să cumpărăm de la marile lanţuri de magazine nu de la ţărani. Suntem instruiţi că de la amărâţii ăia nu e igienic, cine ştie ce-o avea laptele ăla că e pus în sticla de la apa minerală, e bombă de microbi nu alta. Pe de altă parte luăm lapte pasteurizat care, îndrăznesc să spun, că nici nu prea ştie ce e aia vacă. E conceput „în vitro”. Nu cumpărăm porc de la ţară că dacă cumva e crescut neigienic, luăm de la magazine că porcii ăia sunt plini de antibiotice. Nu cumpărăm ceapă de la ţaţa Leana că dacă cumva s-a pişat câinele în stratul de ceapă, luăm de la ei care nu are nici un gust, mănânci un snop şi tot nu-ţi pute gura. Mâncăm foarte nesănătos şi corpul slăbeşte şi nu mai rezistă la boli.

Lipsa mişcării. Cică suntem tari, noi românii, la obezitate. Păi nici nu mă miră, dacă deja suntem campioni la orele de privit la TV şi la viteza de accesat internetul , cum să nu fim în top şi la obezitate, ar fi ciudat nu? Nu ne mai mişcăm, avem maşini, transport în comun, scări rulante, lifturi, taxiuri şi facem tot ce putem ca să păşim cât mai puţin. Cred că regizorul filmului Wall-E a profeţit viitorul., Asta e o cauză de boală, de boli de fapt.

Şi cauze mai sunt. Totuşi când te îmbolnăveşti nu poţi da vina nici pe alcool nici pe producătorii sau vânzătorii lui, nici pe tutun sau pe fabricile producătoare, nici pe cei care pun E-uri în mâncare, nici pe cei care au tras de tine ca să te extenuezi şi să slăbeşti, nici pe compania de internet că ţi-au dat prea multă ţeavă, nici pe cei de la cablu ca au pus prea multe canale… pe nimeni. Când te îmbolnăveşti tu eşti vinovat şi asta te va costa.

Suntem responsabili de sănătatea noastră dragii mei. Puţine din boli le luăm fără „aportul nostru” cele mai multe sunt consecinţa acţiunilor sau neacţiunilor noastre. Ce faci cu sănătatea ta? Ce ai de gând să faci ca să rămâi sau ca să devii sănătos? Chiar dacă vei putea da vina pe careva tot nu te va ajuta la nimic. Important este să ştii că eşti responsabil şi să acţionezi în consecinţă.

Hai sănătate!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu