De ce să nu te uiţi la TV

Zilele acestea. evenimentele din ţară, m-au făcut să-mi întăresc adversitatea faţă de trusturile mediatice şi de ce nu faţă de uitatul la TV. Evenimentele din ultima vreme mi-au confirmat, dacă mai era nevoie, că televiziunea nu este deloc mijloc de informare ci de formare şi de cele mai multe ori formează prin dezinformare sau prin prezentarea minciunii ca adevăr.

De altfel televiziunile sunt deţinute de oameni măcar dubioşi, unii dintre ei foşti „tari” în sistemul comunist, alţii „contestabili” în multe privinţe. Dacă privim în România. trusturile de presă nu sunt multe dar au multe posturi, adică omul crede că mută pe un alt post dar tot la ei ajunge.

Ceea ce s-a întâmplat acum cu protestele privitoare la Roşia Montană şi cu cele privitoare la câinii maidanezi, mi-a confirmat încă odată, ducă mai era nevoie, că suntem „la mâna lor” a celor care fac sistemul. Nicăieri nu putem merge fără ei. Aparent nişte oameni s-au întâlnit să protesteze faţă de Roşia Montană, ceea ce e lăudabil, oamenii aceia au crezut în reuşita lor şi de aceea au venit. Printre ei însă nişte ONG-uri lucrau să îi mobilizeze, să îi îndemne şi de ce nu, dacă e cu noi e de bine. Doar că aceste ONG-uri ghici, erau sponsorizate de aceiaşi oameni care deţin firma ce vrea să facă minerit la Roşia Montană. Cu alte cuvinte tot ce mişcă e ştiut şi influenţat de ei.

În felul acesta orice formă de protest e discreditată, cu toate că oamenii aceia au venit cu dorinţa sinceră de a face ceva. Prezenţa acelor entităţi „non-profit” acolo a făcut ca demersul acelor câteva mii de oameni să fie mai puţin valabil. Dacă ar fi să vorbim de mass-media, ne dăm seama că nu a existat obiectivitate deloc. Cele mai multe trusturi rulau reclamă cu proiectul şi efectiv au fost legate în ceea ce priveşte o poziţie corectă. Când firma îţi bagă în conturi milioane de euro, nu mai ai curajul să îi critici în vreun fel ci eşti foarte tentat să îi apreciezi pe motivul că au bani.

Per ansamblu tehnica e simplă cu privire la români. Sunt bombardaţi din toate părţile cu informaţii de toate tipurile şi lăsaţi să se zbată în incertitudine. Asta îi face s-o lase moale şi asta se face prin televiziuni.

În ce priveşte scandalul câinilor maidanezi situaţia nu diferă. Din motive de audienţă s-au lansat multe scenarii „şocante” care au avut clar menirea de a polariza masele de oameni. Pentru că au fost manipulaţi, oamenii au devenit drastici fie în dorinţa de a ucide orice neam de câine fie în dorinţa de a le lua apărarea şi a îi face mai importanţi decât pe oameni. Poziţia corectă nu o deţine niciunul din poli, dar dorinţa trusturilor de presă este să manipuleze pentru a avea subiecte de discuţie şi pentru a focaliza atenţia de pe subiecte mult mai importante.

Îmi menţin părerea că televiziunea (nu doar ea, dar în speciale ea) este şi va rămâne un mijloc foarte eficient de manipulare a oamenilor. Cei care vor să „dreseze” oamenii se folosesc de televiziune. Orice plan cât de diabolic ar fi, dacă este prezentat cum trebuie, pe ce post trebuie, devine acceptat şi oamenii nu mai sesizează că e rău. În felul acesta orice lucru rău poate fi transformat în acceptabil sau chiar bun.

Fac apel la oamenii care îşi doresc binele… pentru binele vostru reduceţi sau tăiaţi de tot televizorul de pe lista activităţilor voastre zilnice. Nu vă informează ci vă dezinformează. Efectele negative ale televiziunii sunt incontestabile. Schimbarea minţii este la fel incontestabilă. Manipularea, nu poate fi pusă la îndoială şi dacă crezi, că pe tine sau copii tăi nu vă afectează, eşti măcar… nerealist ca să nu spun inconştient.

Este nevoie de adevăr dar televiziunile nu îl deţin sau nu au nici un interes să îl prezinte, este nevoie de echilibru dar televiziunile nu vor echilibru pentru că ele trăiesc din senzaţional şi acel senzaţional apare la extreme, la dezechilibru. Este nevoie de informare, dar o informare corectă este în dezavantajul celor care deţin televiziuni, le taie din bani şi asta nu vor permite. Este nevoie de curăţie dar televiziunile propagă mizerie. Este nevoie de moralitate şi credinţă dar ei nu doresc  asta pentru că aceste lucruri le-ar face să-şi piardă audienţa.

Adevărul, echilibrul, informarea corectă, curăţia, moralitatea şi credinţa sunt găsite în Scriptură. Dacă avem nevoie de cava acum ca naţie, acel ceva este Dumnezeu prin Scriptură. Televiziunea nu vrea şi nu poate forma oameni corecţi, morali, echilibraţi, drepţi, ea acţionează tocmai împotriva acestor valori şi virtuţi.

Depinde de noi de unde ne hrănim. Cât acordăm „consumului de Scriptură” şi cât acordăm „consumului de televiziune”. Unde semănăm de acolo vom culege.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Leave a Reply