Cred că va fi bine…

Într-o zi un jucător de fotbal al echipei Universităţii din Michigan , a venit la antrenorul său si i-a spus că echipa va câştiga cu siguranţă în meciul de sâmbăta, pentru că toţi jucătorii au voinţa de a învinge ! Nu te înşela singur ; i-a zis antrenorul. Dorinţa de a învinge nu este decât un vis frumos, fără „dorinţa de a te pregăti !”

În multe domenii din viaţă cam aceasta ne este maniera de raportare. Avem o dorinţă intensă de a fi bine şi un sentiment că aşa va fi crezând că simţămintele şi dorinţele noastre se vor realiza cu efort minim sau fără efort. Folosim adesea expresia „Domnul va da biruinţă” dar de multe ori o folosim ilegitim pentru că nu ne-am pregătit deloc. Semănăm adesea cu un elev care merge la examen cu lecţia neînvăţată şi se roagă Domnului să îi ajute.

Sentimentele sunt înşelătoare dragii mei şi sunt înşelătoare cel puţin la mine dacă nu şi la voi. Uneori inima, care e nespus de rea şi înşelătoare, te duce pe piste false, pe căi greşite cu pretenţia că sunt alegeri corecte. Uneori simţim că totul e bine chiar dacă logica şi principiile spun clar că nu e bine. Uneori inima ne împinge spre relaţii nepotrivite chiar dacă mintea ne avertizează că acestea sunt ilegitime. Inima se va simţi bine îndrăgostindu-se de o altă femeie chiar dacă tu eşti căsătorit sau căsătorită. Inima se va simţi bine când cheltui banii pe lucruri care îţi plac chiar dacă mintea îţi spune că sunt ultimii bani şi că va fi penibil să dai explicaţii cum i-ai cheltuit. Inima se va simţi bine uitându-se la pornografie chiar dacă mintea ştie şi te avertizează că nu e corect ceea ce faci. Inima se va simţi bine pierzând vremea la televizor chiar dacă mintea ştie bine că e vremea de muncă. Şi exemplele pot continua.

Nu este suficient să credem că va fi bine, oricât de mare credinţă am avea, trebuie să şi muncim pentru asta. Nu este suficient să credem că vom lua examenul, mai trebuie să şi învăţăm. Nu este suficient să credem că vom fi biruitori în lupta cu păcatul, mai trebuie să şi luptăm. Nu e suficient să credem că viaţa de căsnicie va fi frumoasă, mai trebuie şi să investim în aceasta. Nu e suficient să credem că vom creşte spiritual, mai trebuie şi să ne hrănim. Nu e suficient să credem că ne vor fi copiii cuminţi şi vor creşte oameni cu principii, mai trebuie şi să investim timp şi energie în ei.  Nu e suficient să credem că ajungem în cer, mai trebuie şi să trăim o viaţă de copii ai lui Dumnezeu sub protecţia sângelui Fiului Său.

De multe ori inima m-a înşelat. Eram, după spusele ei, sigur că voi reuşi dar nu a fost aşa. M-am înşelat de multe ori singur crezând că e suficient să am senzaţia că voi câştiga, că va fi bine dar nu a fost aşa. Senzaţia dacă nu e însoţită de acţiune în aceeaşi direcţie nu are suport, e înşelătoare.  Fără luptă, nu-i cunună spune o vorbă înţeleaptă şi mare adevăr conţine expresia asta.

De multe ori se crează aşteptări greşite din această cauză a „visării cu ochii deschişi”, ajungem dezamăgiţi şi deznădăjduiţi din cauza inimii noastre, pentru că alegem să credem şi să ne bazăm pe lucruri închipuite fără corespondent în realitate. Religia este unul din cele mai înşelătoare zone la capitolul acesta. Credem că va fi bine totul deşi păcătuim cu voia, credem că Dumnezeu va mântui pe toţi oamenii că doar e bun, credem că cineva după ce vom muri ne va muta din iad în rai şi câte nu ne mai amăgeşte inima să credem deşi din noi o voce ne spune că nu e aşa.

Când ne-om maturiza oare. Până când ne mai trebuie „lapte duhovnicesc”? Scriptura ne spune clar să nu ne înşelăm că ceea ce semănăm aceea vom şi secera. Să nu ne amăgim că va fi totul bine când ştim sigur că nu e aşa. Ai senzaţia că vei câştiga? Asta e bine dacă ai şi pregătire sau luptă în spatele acestei senzaţii. Ai senzaţia că va fi bine, e în regulă dacă ai şi făcut tot ce ţinea de tine să fie aşa. Crezi că va fi pace şi armonie în căsnicia ta, e foarte bine dacă ai şi investit în relaţia voastră dragoste, iubire şi credincioşie.

Crede că va fi bine dacă ai acţionat pentru aceasta sau dacă plănuieşti să acţionezi, dacă ai şi dorinţa de a te pregăti pentru a realiza acel bine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu