Puterea din cuvinte

Căci nici un cuvânt de la Dumnezeu nu este lipsit de putere. Luca 1:37

La început a fost Cuvântul… spune Scriptura. De la cuvânt au pornit celelalte, prin cuvânt au fost create. Cuvântul a fost şi este o forţă extraordinară iar cine ştie să îl folosească este considerat puternic. Cu o vorbă se poate face pace într-un război crâncea cu o vorbă se poate aduce războiul într-o zonă liniştită. Vorba poate dărâma şi poate mângâia, poate „ustura” şi poate alina. Cuvintele au o putere extraordinară când sunt folosite în anumite contexte.

Puterea cuvintelor a fost o preocupare a oamenilor de la începuturi. Multă vreme au căutat oamenii să afle care au fost cuvintele pe care le-a rostit Dumnezeu şi lucrurile au luat fiinţă. S-a cercetat mult în Domeniul acesta şi legendele spun că oamenii chiar au reuşit ceva. E interesant de citit despre Golem măcar pentru cultura generală. Golemul era o fiinţă pe care au creat-o oamenii folosind cuvinte ca şi Dumnezeu. Se spune că au reuşit oamenii să dacă o asemenea fiinţă doar prin rostirea unor cuvinte. Această fiinţă trăia doar pentru că avea scris în frunte cuvântul: emet care înseamnă adevăr în ebraică şi era dezactivat prin ştergerea primei litere când cuvântul devenea met adică moarte.

Cuvintele au o putere extraordinar de mare dar de cele mai multe ori sunt folosite distructiv. Oricum eu cred că puterea cuvintelor e în mare parte neactivată şi poate e mai bine aşa că oamenii s-ar distruge uniţi pe alţii, s-ar asupri. Scriptura spune că viaţa şi moartea stau în puterea cuvintelor. Cred că nu suntem suficient de conştienţi de această putere.

Negativ avem destule exemple de folosire a puterii cuvintelor. Vreau să ne imaginăm şi să discutăm despre folosirea cuvintelor într-o manieră pozitivă. Dacă ar fi să privim de la început de la creaţie Dumnezeu a folosit cuvintele ca să facă ceva bun. După fiecare zi a creaţiei constatarea era: şi Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun. Tot ceea ce crea Dumnezeu era bun. Cuvintele erau folosite pentru a feca ceva bun. Apoi dacă îl vedem pe Fiul Său, Cuvântul Întrupat, tot aşa procedează. Potoleşte marea prin folosirea cuvintelor, şterge păcate prin folosirea cuvintelor, înmulţeşte mâncarea, scoate demoni prin puterea cuvintelor, iartă şi mai sunt fapte făcute de Isus prin cuvinte.

Scriptura ne cheamă şi pe noi la folosirea înţeleaptă a cuvintelor şi ne avertizeze că dacă reuşim să controlăm limba suntem oameni de mare putere. Iacov dedică o parte consistentă din scrierea sa acestui aspect.

Ce facem noi cu cuvintele? Cum le folosim? Putem spune că după ce le-am rostit lucrurile „au fost bune”? Putem spune că vorbele noastre au zidit ceva sau au construit ceva?

Îmi închipuiam un exerciţiu de imaginaţie: Ce ar fi dacă fiecare din noi am încerca o lună de zile şi folosim doar cuvinte care să construiască, doar cuvinte pozitive, doar pe cele de încurajare de apreciere de motivare. Cum ar fi dacă am folosi cuvintele, sau puterea lor, la a îi binecuvânta pe alţii. Fiecare om se simte bine să fie apreciat, mângâiat, încurajat. Puterea unor astfel de cuvinte activează în acel om fie viaţa, fie bunătatea, fie îi dau energie, activează un zâmbet, pune inima să bată mai tare şi este tare benefică auzirea unor cuvinte pozitive, bune. Cred că ne-ar prinde tare bine un astfel de exerciţiu.

Cuvintele noastre se anulează unele pe altele şi asta e tare rău. Iacov spune că: Din aceeaşi gură iese şi binecuvântarea şi blestemul! Nu trebuie să fie aşa, fraţii mei! Spunem şi cuvinte bune, pozitive dar şi o mulţime de cuvinte fără rost şi altele negative. Vorba românului: ce iei pe mere dai pe pere. Poate mai scăpăm cuvinte frumoase dar avem şi multe negative şi atunci per ansamblu balanţa înclină negativ.

Te provoc să spui măcar astăzi cuvinte pozitive, de încurajare, de îmbărbătare de mângâiere, de iertare, de binecuvântare. Foloseşte limba pentru a aduce bucurie, speranţă, pace, linişte, mângâiere, iertare. Foloseşte puterea cuvintelor într-o manieră pozitivă. Ridică-i pe alţii prin cuvintele tale. Accepţi?

Un exemplu mic:

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Leave a Reply