Sărbătoare fără sărbătorit

Să nu faceţi nici o muncă în zilele acelea; veţi putea numai să pregătiţi mâncarea fiecărui ins. Exod 12:16

Deşi tot mai puţini oameni se declară creştini se pare că aproape toţi se grăbesc să respecte una din poruncile scripturii care face referire la modul de a sărbători. Una din condiţiile sărbătoririi se pare că era: să nu faci nici o muncă în zilele de sărbătoare iar la noi paremise că e respectată „cu sfinţenie” porunca asta mai ales de ziua muncii.

E adevărat că am prins puţin de tot din comunism dar lucrul acesta mi-l amintesc destul de clar de 1 mai era tare „cinstită” munca. Nu că trăiesc în trecut sau că ţin lecţii de morală acum însă îmi amintesc cu plăcere că de 1 mai totul era altfel, totul era curat la locul de muncă, se vopsea, se văruia, se îngrijea. Oamenii sărbătoreau dar era şi „sărbătoritul” acolo.

ziua munciiDe altfel multe sărbători s-au denaturat pe acelaşi calapod. Când e vorba de a se acorda liber pentru o sărbătoare religioasă brusc toată lumea devine ceştină. Când sărbătoarea e fixată ca zi liberă nu-şi mai amintesc mulţi de sărbătorit. Asta se întâmplă şi de Crăciun şi de Paşte sau cu ocazia oricărei sărbători religioase. Pentru cei mai mulţi sărbătoarea înseamnă distracţie şi mâncare. Dacă e vară sărbătoarea înseamnă mici, bere, grătare, verde, muzică şi seminţe. Dacă e iarnă e puţin diferit repertoriul.

Totuşi mă gândesc şi la alte lucruri când vine vorba de ziua muncii. Poate că ar fi bine să mulţumim Celui care ne-a ţinut sănătoşi să muncim, Celui care a îngăduit să avem un loc de muncă, Celui care ţine un timp de pace ca noi să putem munci şi trăi în linişte, Celui care ne păzeşte de accidente care pot avea loc la muncă. Poate e timpul să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate acestea.

Apoi poate e un timp bun pentru a fi mulţumiţi cu locul nostru de muncă şi cu banii câştigaţi. De regulă mereu există ceva care să îi nemulţumească pe angajaţi şi aproape toţi vor susţine sus şi tare sau în linişte că nu sunt plătiţi suficient şi că muncesc oricum prea mult pentru banii pe care îi primesc. Poate azi e timpul să fii mulţumitor cu situaţia în care eşti.

Poate e timpul să mulţumeşti angajatorului tău pentru că ai oportunitatea să munceşti acolo. Poate e timpul să dai un telefon celui care te-a învăţat să faci munca pe care o practici astăzi sau doctorului care te-a vindecat de poţi munci.

Poate e timpul să înveţi mai mult pentru a deveni mai bun în ceea ce faci. Sau poate e timpul să o laşi mai moale cu munca şi să mai vezi şi de soţul/soţia ta de copiii tăi.

Dacă tot e o zi a muncii poate trebuie să meditezi mai mult la muncă şi la ce impact are aceasta în viaţa ta. E o felie consistentă a vieţii şi trebuie să ai mare grijă să nu fie folosită ineficient.

O zi a muncii fără ca munca să fie prezenţă e la fel ca Paştele sau Crăciunul fără Isus. Poate că nu munceşti dar măcar gândeşte-te la muncă şi la ce înseamnă aceasta pentru tine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu