Fapte cu efect în viitor

„În zilele acelea, nu se va mai zice: „Părinţii au mâncat aguridă, şi copiilor li s-au sterpezit dinţii” Ieremia 31:29

Un subiect care mă face să tremur prin dramatismul său. De ce mă face să tremur? Ei bine tocmai pentru că faptele mele actule pot afecta viitorul meu ireparabil dar şi al copiilor mei şi implicit viitorul societăţii în care aceştia vor trăi.

Uneori trebuie să recunosc că nu am fost conştient de efectele pe care faptele mele le puteau avea. Nu am meditat prea mult asupra lor şi le-am făcut instinctual, automat fără a medita realist la ce urmări vor avea acestea. Am greşit şi greşesc toţi cei care nu trăiesc responsabil. Spuneam, tot într-o meditaţie anul acesta, că aş fi dorit (mi s-ar fi părut mai corect) să nu afectez prin faptele mele copiii mei sau alte persoane dar Dumnezeu aşa a stabilit şi aşa se întâmplă. Faptele noastre au triplu efect din punctul acesta de vedere: atunci când sunt făcute sau în viitorul imediat, în viitorul copiilor noştri şi în eternitate.

Cunosc multe persoane care trăiesc total iresponsabil şi uneori asta mă indignă. Mă supără când văd de exemplu femei însărcinate cu ţigara în gură, când le văd consumând alcool, mă supără când văd taţi care au copii acasă consumând alcool şi duhnind a bere ieftină şi a ţigară. Mă întristez când văd tineri care nu se gândesc nici o secundă la urmările faptelor lor. Mă întristează şi când oameni care au trăit şi trăiesc fără nici o responsabilitate acuză statul şi ceilalţi oameni că nu îi înţeleg şi nu îi ajută. Noi oamenii am vrea să facem tot ce ne taie capul dar să nu avem deloc consecinţe. Sunt convins că iresponsabilitatea era infinit mai mare dacă faptele noastre nu ar fi avut un aşa de mare efect transgeneraţional.

Mi se duce inevitabil gândul la Acan care luând din ce era interzis a adus blestemul asupra întregii sale case. Mă gândesc la David care datorită păcatului său îşi pierde fiul, mă gândesc la Ieroboam care datorită idolatriei sale primeşte vestea (sotia sa) când vei păşi în cetate copilul tău va muri. Mai sunt exemple şi Dumnezeu spune poporului Israel: Sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc.

e vina meaVă daţi seama ce implcaţii au faptele noastre? Realizăm oare noi ce efecte poate avea cearta din casa noastră? Ce efecte poate avea depărtarea de Dumnezeu? Ce efecte poate avea alcoolul, curvia, minciuna? Oricât de rău ar fi un tată, oricât de rea ar fi o mamă dar niciunul parcă nu ar vrea ca să le sufere copiii. Fiecare ar vrea ca ai lor copii să fie fericiţi, mai fericiţi ca ei dar îi condamnă la nefericire prin trăirea iresponsabilă de zi cu zi.

Am spus-o şi o mai spun: Modul în care îi formăm pe copii în casa noastră le va face pârtie prin viaţă. Sunt unii care ar putea fi mulţumiţi citind acest articol că nu sunt nici alcoolici, nici curvari nici păcătoşi din cale afară dar ştiţi că copiii pot fi distruşi şi cu religia? Un tată care nu îşi împlineşte rolul de tată în casă că are de lucrat la biserică îşi ţine familia în dezechilibru, o mamă care o face pe super sfânta şi datorită renumelui investeşte mai mult în copiii de la biserică decât în cei de acasă îi va afecta negativ. Părinţi care aparent sunt buni pot strica viaţa copiilor la fel de tare ca alcoolicii sau mai tare. Părinţi credincioşi care muncesc până cad jos şi nu mai au timp deloc de copii. Soţi creştini care nu se mai iubesc şi trăiesc doar de convenţie şi exemplele pot continua.

Aşa este că dacă am vedea pe stradă un om matur agresând un copil am fi indiganţi, dacă vedeţi un adult abuzând un copil cred că nu aţi sta indiferenţi. Dar ce facem cu faptele noastre care vor agresa copiii noştri în viitor?

Dragii mei nu putem decât să rugăm pe Dumnezeu să ne călăuzească şi vedem consecinţele faptelor noastre înainte de a le face şi să acţionăm practic prin evaluarea realista a vieţii noastre şi eliminarea acelor lucruri dăunătoare. Să ne de-a Dumnezeu lumina să analizăm bine orice faptă din viaţa noastră ca să putem limita efectele distrugatoare asupra vieţii noastre dar şi asupra vieţii copiilor noştri.

Doamne ai milă de noi şi dă-ne înţelepciune ca să trăim cumpătat şi responsabil.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Leave a Reply