La timpul potrivit

Din vremea lui Iosua, pe vremea lui Ioiachim, Pe vremea lui Eliaşib, pe vremea lui Artaxerxe,  pe vremea lui Zorobabel, pe vremea lui Iosia, pe vremea lui Avraam, Pe vremea lui Saul, Pe vremea lui David, pe vremea lui Solomon.

Am cules frânturi de versete biblice care vorbesc despre oameni ai bibliei, nu sunt toate, mai sunt multe dar un aspect e comun: toți aceștia au avut o vreme a lor, au avut un timp pus la dispoziție de Dumnezeu pentru a trăi pe acest pământ și din timpul acesta o perioadă în care au avut un rol marcant în istorie. Niciunul dintre cei menționați nu a putut ignora timpul său ci doar l-au folosit în bine sau în rău.

Ca mulți dintre dumneavoastră îmi pun adesea întrebări despre scopul vieții mele pe acest pământ din convingerea că nimic nu e la voia întâmplării și că Dumnezeu are o lucrare de făcut prin mine. După ce mă frământă o astfel de întrebare, după ce fac o recenzie a ceea ce fac pentru alții (în ordine: pentru soția și copiii mei, pentru biserica din care sunt și pentru societatea lărgită) realizez că mereu e loc de mai mult. Alfred Adler insistă în cărțile sale pe acest aspect și anume semnificația omului în istorie și reușește să surprindă foarte bine împlinirea pe care o simte individul care a realizat ceva în viața asta. Un astfel de om în pragul morții are o atitudine mai pașnică și are un sentiment de mulțumire că și-a împlinit menirea spune el. Acum înțeleg mai bine și conceptul românesc?!?! conform căruia în viață trebuie: Să plantezi un copac, să construieşti o casă şi să sapi o fântână. Și mai înțeleg și expresia: Ține umbră pământului degeaba.

La începutul anului am avut mari frământări cu ce pot să tai de pe lista mea de activități ca să o mai aerisesc. Am făcut liste, le-am învârtit, le-am așezat în ordine după priorități, apoi după plăcerea de a le face, apoi după profitabilitate dar nu am reușit să elimin decât una în schimb am introdus altele. Mă simțeam epuizat și presat foarte tare de timp și am rugat pe Dumnezeu să mă lumineze El sau să îmi dea putere dacă trebuie să rămână toate. Se pare că răspunsul Său a fost varianta a doua.

Meditez mult la faptul că avem un timp al nostru în care putem lucra. Biblia spune că: Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui. Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei; săditul îşi are vremea lui, şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei. Uciderea îşi are vremea ei, şi tămăduirea îşi are vremea ei; dărîmarea îşi are vremea ei, şi zidirea îşi are vremea ei; plânsul îşi are vremea lui, şi râsul îşi are vremea lui; bocitul îşi are vremea lui, şi jucatul îşi are vremea lui; aruncarea cu pietre îşi are vremea ei, şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei; îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei; căutarea îşi are vremea ei, şi perderea îşi are vremea ei; păstrarea îşi are vremea ei, şi lepădarea îşi are vremea ei; ruptul îşi are vremea lui, şi cusutul îşi are vremea lui; tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei;  iubitul îşi are vremea lui, şi urâtul îşi are vremea lui; războiul îşi are vremea lui, şi pacea îşi are vremea ei. Cred că dacă nu facem un lucru la vremea sa se prea poate să nu mai avem oportunitatea să îl facem vreodată. Sau dacă îl facem când nu este vremea sa să stricăm mai mult decât să fim de folos.

Îmi spunea un tată despre fiul său că e pasionat de jocuri pe calculator, asta îl face să stea toată noaptea pe calculator iar ziua la școală să doarmă cu capul pe bancă și din cauza asta avea mari probleme. Vremea somnului este noaptea și vremea învățatului pentru el era ziua. Trebuiau făcute la vremea lor. Nici un țăran întreg la cap nu se duce să semene porumb în ianuarie chiar dacă e vreme frumoasă, el știe că porumbul se seamănă la începutul lui aprilie ca să dea rod bun și să fie ferit de eventuale înghețuri. Biblia ne spune că sexul e bun dar la vremea lui, adică după momentul căsătoriei, oamenii ignoră asta și le prinde înghețul roadele dragostei și le distruge.

timpul tauAstăzi este vremea mea. Astăzi este timpul tău, ce vei face? Cum vei trăi viața? Scriptura ne relatează o pildă a Domnului Isus care vorbește de trei oameni care au primit niște talanți și au primit și o vreme, un timp pentru a îi valorifica. Și tu ai primit măcar un talant iar acum trăiești timpul acela în care îl poți valorifica, ce faci cu el? Psalmul 1 spune despre niște oameni numiți fericiți. Aceștia sunt asemănați cu un pom care îşi dă rodul la vremea lui, şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce încep, duc la bun sfârşit. Te poți identifica cu acel pom? Poți vedea rod la timpul potrivit în tine? Nu uita că timpul potrivit este astăzi.

Există câteva lucruri care trebuiesc neapărat făcute în timpul unei vieți. Cu siguranță este bine dacă puteți să plantați un pom, să zidiți o casă și să săpați o fântână dar cel mai important lucru este să vă asigurați veșnicia. Orice călătorie are fazele ei și una din ele este pregătirea, cu cât te pregătești mai bine dinainte cu atât ai surprize mai puține. Așa e și cu veșnicia: ca să nu ai surprize neplăcute și ireparabile trebuie să te pregătești încă de pe acum. Tu știi care îți e destinația? Acum e timpul potrivit să îți pui această întrebare, acum e vremea ei.

Dacă ești căsătorit să știi că acum e timpul potrivit să te jertfești pentru soția/soțul tău, acum e timpul potrivit să iubești, astăzi e timpul potrivit să ierți dacă ți-a greșit. Dacă ești părinte astăzi e timpul potrivit să te joci cu copii tăi, să te împrietenești cu ei. Astăzi e timpul potrivit să ajuți pe cineva în nevoie, astăzi e timpul potrivit să mulțumești lui Dumnezeu pentru ce ai, astăzi e timpul potrivit să te împaci, astăzi e vremea potrivită să spui o vorbă bună ”Un cuvânt spus la vremea potrivită, este ca nişte mere din aur într-un coşuleţ din argint” astăzi e timpul potrivit pentru a trăi și a te bucura de viață. Ce facem cu timpul acesta? Mâine nu știu dacă va mai fi al nostru.

Biblia spune Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Leave a Reply