O altfel de dragoste

Dragostea să fie fără prefăcătorie. Fie-vă groază de rău, şi lipiţi-vă tare de bine. Romani 12:9

Mă confrunt adesea cu tema aceasta a dragostei pentru că sunt iubit și iubesc dar și pentru că ajung la urechile mele multe povești de dragoste, din păcate ajung la mine poveștile de dragoste eșuată. Vin cupluri care își dispută dragostea și caută să o găsească în celălalt și nu este. Femei și bărbați care reclamă lipsa de dragoste a celuilalt, acuză lipsa de dragoste a celuilalt, cer o dragoste  care să îi împlinească, satisfacă. Oameni care cer o dragoste a lor, una care să corespundă formei lor.

Este știut că aproape fiecare dintre noi ne-am îndrăgostit de o persoană și de aceea ne-am căsătorit. Nu știu dacă mai există cazuri de cupluri care să se fi căsătorit întâi apoi să apară dragostea deși înainte așa era. Deci am văzut o persoană și ne-a plăcut de ea: fie de aspectul ei (mai ales la bărbați), fie de modul în care gândește (mai ales la femei), fie de posesiunile persoanei. De aici pornesc multe relații dar dacă analizăm aceste atracții vom vedea că toate țin de egoismul nostru.

Samson merge la părinți și le spune despre Dalila „Ia-mi-o, căci îmi place.” E o afirmație egoistă care vrea să împlinească pofta unui om. Eu sunt cel care are dreptul, mie trebuie să îmi placă, pentru mine o iau. De la acest mod de gândire, fie că este conștient fie că nu, pornesc marea majoritate a relațiilor și de la acest mod de gândire pornesc aproape toate problemele în căsnicie și aproape toate divorțurile. Dacă dragostea noastră nu se maturizează ea se va altera. Alterarea dragostei înseamnă creșterea până la proporții otrăvitoare a egoismului.

După căsătorie multe persoane simulează dragostea de partener o vreme pentru a îl manipula. Declarațiile foarte apreciate de femei și greu rostibile de bărbați: „Te iubesc!” de multe, multe ori sunt spuse tot egoist, pentru a căpăta ceva. Versetul de azi spune că dragostea trebuie să fie fără prefăcătorie și acest avertisment se potrivește tare bine și relației soț-soție. Te iubesc exprimă dincolo de aparențe egoismul. EU te iubesc, eu fac ceva pentru tine și dacă fac ceva pentru tine trebuie să știi asta, trebuie să știi asta pentru ca să îmi oferi și tu ceva. Te iubesc poate însemna îmi ești dator, poate însemna – uite ce efort fac eu, poate însemna mult egoism și multe așteptări.

Multe persoane cad în capcana lui „Te iubesc!” și se căsătoresc apoi începe dezastrul. Apar tot mai evidente egoismul, gelozia, dragostea de sine a celuilalt. Știu multe cupluri în care cei doi se acuză reciproc de lipsa dragostei și au dreptate dar stiu si cupluri in care exista asemenea acuzații deși celălalt iubește dar nu iubește cum cere partenerul. Fiecare din noi cerem sau oferim dragoste în funcție de concepția noastră despre dragoste. Sunt soți care cred că iubesc tare prin faptul că merg la servici și câștigă bani și soțiile lor îi acuză de lipsa dragostei, sunt soții care cred că făcând mâncare își arată dragostea și soțul le acuză de lipsa dragostei și exemplele pot continua. Ideea e că noi iubim așa cum am învățat și de cele mai multe ori în familia nou formată se întâlnesc două culturi fiecare din parteneri gândind conform culturii din care face parte.

Totuși poate fi găsit un numitor comun, o dragoste care să nu țină de cultura niciunuia din soți. E vorba de dragostea după modelul „Hristos” care de altfel este standardul de măsurare al dragostei dintre soți. Dacă vrei să știi cât de mult iubești partenerul ia această ruletă și măsoară. Citește 1 Corinteni 13 și dacă dragostea ta pentru soț sau soție corespunde cu ce scrie acolo înseamnă că se probează, e o dragoste ca a lui Hristos.

Dacă ești necăsătorit/ă tot așa verifică declarațiile băiatului sau fetei care încearcă să te convingă de dragostea ce ți-o poartă. Se spune că o femeie dintr-o familie săracă era tare poftită de un bogat al zonei care o dorea pentru el dar fiindcă era căsătorită nu putea face nimic. După un timp de mare foamete soțul acesteia a murit renunțând la mâncare în favoarea femeii. După perioada de doliu omul bogat a trimis vorbă femeii că vrea să se căsătorească cu ea și a chemat-o la el. Femeia a cugetat le invitația lui și a trimis răspunsul așa: Dacă îmi dai voie să îți testez dragostea ce mi-o porți mă învoiesc de îndată ce aceasta se dovedește.

Omul s-a învoit și a primit provocarea. Femeia i-a cerut să nu mănânce nimic până nu îi va spune ea. A trecut o zi, au trecut două, au trecut trei și omul a trimis la femeie pe cineva să vadă dacă nu cumva a uitat de el. Aceasta i-a trimis răspuns ca în a cincea zi de post seara să vină la ea.

În ziua pomenită vine bărbatul mai mult târându-se de foame în casa femeii. Acolo vede un pat pregătit, curat, vede femeia spălată și pregătită și vede masa cu bucate îmbietoare. Femeia stătea între pat și masă și l-a întrebat: Ce voiești să facem mai întâi? Să îmi dovedești dragostea sau să mâncăm. Omul a căzut testul alegând să mănânce întâi. Logica femeii era: Apoi se vede treaba că dragostea dumitale sine doar până e vorba de mâncare, dacă nu primești ce voiești nu mai iubești. Din câte imi amintesc omul a ajuns călugăr până la finalul poveștii.

Nu mai rețin de unde am citit-o și dacă e exactă relatarea mea dar întâmplarea scoate bine în evidență ce valoare au declarațiile verbale ale oamenilor. Noi iubim într-un anumit stil dar o dragoste matură este una ca a lui Hristos. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea… Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica.

Vă asigur că o astfel de dragoste elimină problemele din căsnicia voasrtă repede, repede. O astfel de dragoste rezistă la toate testele, nu pică niciunul, o astfel de dragoste este compatibilă cu orice tip de cultură și de caracter.

Vedeți diferența dintre dragostea infantilă exprimată prin „Te iubesc” și dragostea matură, adevărată exprimată prin „atât de mult a iubit… că s-a dat”. Nu găsim pe Domnul Isus declarând verbal „Te iubesc” Îl găsim dovedind faptic asta, nu Îl vedem cerând dragoste, pretinzând iubire ci Îl găsinm oferind iubire, rugându-se pentru dușmani. Asta e dragostea care vine de sus. Așa trebuie să iubim, acesta este testul dragostei. Doamne ajută-mă să iubesc ca Tine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu