Femeia – mamă

Dumnezeu i-a zis lui Avraam: „Să nu mai chemi Sarai pe nevastă-ta Sarai; ci numele ei să fie Sara. Eu o voi binecuvânta şi îţi voi da un fiu din ea; da, o voi binecuvânta şi ea va fi mama unor neamuri întregi; chiar împăraţi de noroade vor ieşi din ea.” Geneza 17:16

Că Dumnezeu a plănuit și a făcut ca femeia să fie și mamă nu se îndoiește multă lume, e aproape natural ca femeia să devină mamă și să crească împreună cu soțul ei copiii. Până acum 60 – 70 de ani nimeni nu își punea problema dacă femeia trebuie să fie și mamă sau nu. Ba chiar era rușine să fii căsătorită și să nu ai copii. Dacă ne uităm în Biblie vedem asta în mai multe cazuri. Dar nu doar biblia ci și modul de viață firesc și natural dicta asta celor care nu erau creștini și nu cunoșteau biblia.

Acum însă lucrurile s-au schimbat dramatic. Femeia și mama sunt în conflict deschis. Dacă până acum Femeie era egal cu Mamă acum Femeie tinde să fie o situație iar Mamă alta ba chiar văd adesea conflict între cele două. De când a apărut feminismul a apărut și problema acestui conflict.

O prestigioasă personalitate a culturii franceze dar și a culturii feministe pe nume Elisabeth Badinter a lansat în 2010 o carte „Conflictul dintre femeie si mama” care surprinde foarte bine conflictul dar din punctul greșit de observare. Ea  pune fata in fata imaginea mamei și imaginea femeii, așa cum evoluează ele astăzi, constatând ca aceste doua ipostaze sunt într-adevăr în conflict. Mai precis, autoarea consideră că în prezent libertatea femeii este în regres.

A fost o vreme, scrie Elisabeth Badinter, cînd feministele s-au luptat pentru ca femeile sa aibă drept de vot, pentru ca femeile să aibă dreptul de a purta pantaloni, pentru ca femeile să poata utiliza anticonceptionale, pentru ca femeile sa aibă dreptul de a avorta. O luptă lungă, mai subliniază Elisabeth Badinter, o luptă pentru egalitate la toate nivelurile dintre femeie și bărbat, în ce priveste salariile, în ce privește accesul la posturi de conducere, și așa mai departe. De o vreme, însă, aceste spații de libertate cucerite de mișcarea feministă sunt contestate de tot felul de alte „modele”.  Un fel de contra-mișcare vine din Statele Unite și se extinde în Europa. Un discurs naturalist, cu elemente ecologiste, tinde să impună un alt statut femeii: cel de mamă care alăptează cu sîrg și care se ocupă in primul rând de copiii ei… Un fel de nouă ideologie se inflitrează în spirite și proclamă că femeia care nu devine mamă iși ratează de fapt viața, și că mama care nu se ocupă intens de copiii ei este una denaturată. (scrie Matei Visniec pentru RFI)

Păi mi se pare normal dacă vrei să ai același statut cu bărbatul atunci să jucăm de la egal la egal, el nu naște copii deci nici eu. Copii devin astfel o piedică în calea emancipării, a bătăliei dintre sexe, ne încurcă. Așa se face că firmele de anticoncepționale fac vânzări record, așa se face că Biblia e aruncată la coș (că nu susține deloc feminismul) așa se transformă relațiile sexuale din familii în mijloace de pedepsire, așa se face că raporturile sexuale normale sunt înlocuite în tot mai multe familii cu altceva de frica de a face copii.

Este de scris foarte mult pe tema asta și cum afectează ea și cele mai intime colțuri ale cuplului de soți creștini dar nu e momentul în această meditație.

Și totuși femeia este împlinită când devine mamă. Până și Freud susține asta. Așa a creat-o Dumnezeu să fie cea în care se zămișlește viață, cea care să poarte urmașii în pântece și să îi învelească în dragoste de când se nasc.  A pus în ea o putere extraordinară de a se sacrifica și de a lucra. Mă uit la femeile căsătorite pe care le cunosc și care nu au copii și toate fără excepție au ceva lipsă, ceva ce și ele își doresc, ceva ce le face feminine, ceva care le-ar împlini și se simt rău că nu pot avea copii ar dori să aibă.

Ce promovează feminismul e un mare pericol pentru societate. Fetele sunt educate să nu mai fie mame. Asta nu înseamnă că nu vor fi mame, ci înseamnă că nu vor fi pregătite nicicum pentru un copil ci îl vor vedea ca pe un intrus, ca pe un dușman și îl vor elimina prin avort fără milă sau dacă îl nasc îl vor abandona în brațele unei bone sau a bunicilor în cel mai fericit caz. Fetele sunt educate să devină femei de carieră, femei de succes și copiii sunt un mare obstacol care îți ruinează succesul, îl elimină. Sunt educate că doar cele fără educație mai fac copii că sunt proaste și nu le duce mintea mai mult, ele fiind educate să fie inteligente, smart, cochete și puternice deci nu e loc pentru slăbiciuni. Sunt educate să fie independente dar cum să fii independentă cu un țânc după tine? Ele sunt educate să fie bărbați sau mai tari decât aceștia și bărbații nu nasc copii. Ele sunt educate să ducă numele de femeie pe alte culmi să dea o altă definiție femeii să scuture ceea ce Dumnezeu a pus în ele.

Și totuși și femeile care susțin asemenea comportamente au avut mame. Au fost purtate în pântece, născute și iubite. Dacă nu era așa nu avea cine face atâta tărăboi astăzi.

Femeia este concepută de Dumnezeu să fie și mamă. Este scris în ea că trebuie să nască copii și lupta cu legile scrise de Dumnezeu aduce foarte multe probleme, aduce stres, aduce dezechilibre emoționale și psihice, aduce ceartă în familii, aduce dezechilibru în societate. Poți forța un  leu să devină vegetarian? Poate că dacă îl închizi într-o cușcă și îi scoți treptat carnea și îi dai legume ar merge, nu știu, dar ar merge pentru o vreme și leul nu ar mai fi leu, ar fi iepuraș sau altceva. În el este scris că e prădător, e carnivor și oricine poate deduce că nu prea se va mulțumi cu morcovii. Cam așa e și cu femeia. În ea este scris ceva și orice e împotriva legilor Divine scrise în ea o transformă în altceva numai în femeie nu.

Doamne ai milă de noi și de copii noștri. Ajută-ne să le putem pune în inimi valori corecte.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu