Postul – Util sau inutil (II)

Așa cum scriam ieri, consider că privarea de mâncare într-o zi pusă deoparte pentru Dumnezeu este nu un chin, nu o pedeapsă a corpului, nu o disciplinare ci o acțiune care ajută, chiar dacă corpul are de îndurat o abatere de la ceea ce el consideră a fi normal.

Postirea centrată pe privarea de mâncare e mai degrabă prostire, dacă doar atât am realizat postind e inutil. La fel și postul ținut pentru palmares, cel ținut de ochii altora, cel ținut pentru a scăpa de sexul cu soțul și altele. Să nu ne înșelăm singuri, acesta nu este post. E vital „să-l ținem” ca la carte. Biblia ne spune clar cum trebuie să postim și așa ar trebui să procedăm dacă vrem să aibă vreo eficiență. Postul în care elementul central si unic e privarea de mâncare e inutil, ba chiar dăunător fizic și spiritual.

Ziua de post trebuie să fie una a bunătății și dragostei

Dacă țin post și eu nu „dezleg lanțurile răutății” dacă țin post și nu iubesc, dacă țin post și nu îl caut pe Dumnezeu ceva nu este în regulă. De obicei „la post” devenim mai acri cu ceilalți, vrem să fim lăsați în pace și avem nevoie de clemență pentru acea zi. De fapt, undeva este normală o astfel de reacție și de aceea în ce scriam ieri recomandam ca acea zi să fie pusă deoparte pentru Dumnezeu în întregime. Inima e nespus de înșelătoare și va „pedepsi” pe cei din jur pentru privarea de satisfacții la care o supunem.

postul util sau inutil aaUn om conectat cu Dumnezeu, cunoscător de Dumnezeu va ști sau va fi dispus să învețe că postul plăcut este unul în care se manifestă dragostea, mila, bunătatea și ascultarea. Pentru un astfel de post doar uneori e nevoie de privare de mâncare. Cei ce practică aceste lucruri, conform Scripturii sunt într-o stare permanentă de post. Postul de a lăsa inima să urmeze pornirile ei rele, post de la egoism, post de la aroganță, post de la ură, invidie și duritate față de alții.

Nou ne închipuim adesea că postul egal lipsa de mâncare și eventual de sex. În realitate aceste două acțiuni sunt semnalul pentru corpul nostru că noi deținem controlul nu instinctele și că noi am decis să ne conformăm Scripturii. E zona pe care putem să o controlăm mai ușor pentru a dobândi deprinderea de a controla și zonele cu adevărat problematice și anume „pornirile inimii” despre care Scriptura ne spune că sunt spre rău. Așadar, postul adevărat e cel în care bunătatea și dragostea triumfă.

Ziua de post trebuie să fie una  a transformării

Dacă țin o zi de post și din acel punct mai departe sunt mai sfânt, mai stăpân pe mine, mă controlez mai bine mă supun voii lui Dumnezeu mai eficient, atunci am ținut o zi de post cu folos. Dacă însă în urma zilei de post am devenit mai mândru, mai arogant, mai lăudăros sau poate mai dezamăgit că nu mi-a răspuns Dumnezeu la rugăciuni sau mai depresat, atunci postul nu a fost cu folos.

Ziua de post nu trebuie să fie o insulă izolată în mare, ci trebuie să fie parte dintr-un proces de devenire. Ziua de post ar trebui să fie o zi de jertfă pentru Dumnezeu nu pentru mine. Pentru că fiind pentru mine îmi alimentez egoismul și dorința de satisfacție, dar fiind pentru Dumnezeu mintea mea știe că trebuie să se supună regulilor Dumnezeiești știe că treptat va trebui să se alinieze nu impulsurilor naturale, ci voii Duhului Sfânt. Va învăța că în permanență trebuie să își valideze impulsurile în altceva, într-o autoritate superioară care este Dumnezeu. Asta înseamnă transformare. Așa învăț că nu mai sunt eu stăpânul, nici mintea mea, nici inima mea ci toate sunt puse sub autoritatea Duhului Sfânt care știe infinit mai bine cum și când se procedează.

Da, voi recomanda ca zilele de post să fie „ținute” în solitudine deși asta nu e neapărat o regulă e o recomandare care să ne fie de sprijin nouă. Voi recomanda ca zilele de post să fie ținute în alte zile decât cele cruciale ale examenelor, operațiilor, termenelor limită, nunții etc. Noi nu suntem în necunoștință de planurile dușmanului și recomand să le dejucăm. Nu vă complicați singuri, căutați să țineți cu voi.

Pentru post recomand să vă retrageți din activitățile uzuale ale zilei, recomand să îl țineți în acea zi în care interacțiunea socială e mică, în care efortul fizic e mic sau cel puțin nu implică răspundere în fața altora. Mai mult recomand să țineți post de mâncare doar când e nevoie și să țineți post la răutate, aroganță, mândrie, egoism cât de des se poate. Un astfel de post e foarte eficient și face ca postul cu privarea de mâncare să fie chiar simplu. Când pui inima la astfel de restricții, privarea de mâncare e elementul cel mai neînsemnat de acolo.

Mâine dacă ajută Dumnezeu vom vedea câteva aspecte despre postul de televizor, de internet, de telefon, de biserică, de muncă, de afaceri și de confort. Doamne dă izbândă.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Postul – Util sau inutil (II)”

  1. Teo,am ramas profund impresionat la cum abordezi subiectul despre Post.
    Ai dreptate in tot ce ai scris.
    Fii binecuvantat in tot ce faci!

    Răspunde

Lasă un comentariu