Mesaj de la Dumnezeu sau de la om?

„… Ei vă leagănă în închipuiri zădarnice; spun vedenii ieşite din inima lor, nu ce vine din gura Domnului. Ieremia 23:16

Unul din cele mai frecvente aspecte din ultima perioadă foarte vizibile la şedinţele de consiliere este cel al oamenilor care vin debusolaţi din cauza vorbelor care li s-au adresat de oameni care pretind a vorbi „de la Dumnezeu” sau „în Numele lui Dumnezeu”. De aceea astăzi scriu despre asta, încercând să atrag atenţia asupra unui fenomen foarte vizibil şi foarte la modă şi anume tentaţia de a atribui lui Dumnezeu mesaje „neDumnezeieşti” şi respectiv tentaţia de a asculta de mesaje „neDumnezeieşti”

Oana şi Marius formează un cuplu frumos într-o biserică din diaspora, i-am întâlnit şi în România odată şi erau tipul de oameni foarte iubăreţi şi energici, proaspeţi şi tonici tot timpul zilei şi foarte atenţi cu viaţa lor ca să fie plăcuţi lui Dumnezeu. Problema  cu care au venit la consiliere era teama iscată în urma unei aşa-zise proorocii a cuiva din biserica lor care zicea cam aşa: „Familia voastră va trece prin mari încercări. Dumnezeu va pedepsi greşelile voastre folosindu-se de cineva drag. Inima vă va fi străpunsă de durere dar trebuie să rămâneţi tari si să vă iertaţi unul pe altul pentru infidelitate…” Oana mai cu seamă e foarte afectată, vorbele acestea o chinuie zi şi noapte şi e foarte stresată să-şi păzească mai bine relaţia şi soţul. Au început şi anumite discuţii mai dure între ei din cauza acestei tensiuni ceea ce până acum nu se întâmplase în 7 ani de căsătorie.

Întrebare: Cât credit poţi da unei astfel de „ziceri” că profeţie, proorocie sau descoperire nu o poţi numi? În ce măsură pretenţia că „e de la Domnul ceea ce vă spun” e reală? Din păcate e doar unul din cazurile cu care mă confrunt, sunt multe, din păcate mult prea multe cazuri în care aşa-zişi prooroci aruncă cuvinte generaliste cu pretenţia de „mesaj din partea lui Dumnezeu” Cunosc cazuri în care „mesagerul” spune soţului să îşi pedepsească copiii sau nevasta sau cazuri în care „mesagerul” cere să se separe familii din cauza „nepocăinţei” unuia din parteneri cazuri in care mesagerul spune soţiei „să nu mai facă sex cu soţul” şi mai des, cel mai des cazuri în care „mesagerul” transmite mesaje generaliste, fără substanţă, fără obiect cum ar fi „veţi trece prin mari încercări” sau „credinţa voastră va fi încercată” sau „veţi avea un necaz cu copiii” sau „cineva vă va aduce o mare supărare” etc. Dar oare aceste lucruri nu sunt evidente?

Este o aşa mare sensibilitate la acest capitol şi din păcate se acordă prea mare, mult prea mare credit oamenilor care pretind că vorbesc în Numele lui Dumnezeu, atât de mare încât adevăraţii mesageri din partea lui Dumnezeu nu mai sunt văzuţi sau auziţi. Mulţi oameni care doresc slava şi renumele pretind a vorbi „de la Dumnezeu”, mulţi oameni care nu dorm bine noaptea pretind că au un mesaj „de la Dumnezeu”. Mulţi oameni care nu comunică cu Dumnezeu se trezesc că au un mesaj „de la Dumnezeu”. Prea mulţi oameni care nu au o relaţie bună cu Dumnezeu pretind că acesta le-a vorbit şi i-a pus să transmită mesajul Său. Mare atenţie la şarlatani dragii mei. Nu mai daţi credit oamenilor decât dacă mesajul lor e potrivit Scripturii. Iată câteva elemente importante de care trebuie să ţinem cont când cineva pretinde că vrea să ne vorbească din partea Sa:

Scriptura. Orice mesaj venit din partea lui Dumnezeu va putea fi validat de Scriptură. Dacă se contrazice cu Biblia va trebui să-l ignoraţi şi să confruntaţi acel om cu minciuna sa. Pentru asta însă ar trebui să cunoaştem Biblia. Nu uitaţi, poporul din lipsă de cunoştinţă piere, din lipsa cunoaşterii Cuvântului. Dacă nu ne îndeletnicim cu Scriptura putem fi păcăliţi şi de oameni proşti şi inculţi fără relaţie cu Dumnezeu dar cu tupeu. E vital să cunoaştem ce scrie acolo că altfel putem fi duşi in rătăcire. Ştiu despre cazuri în care un astfel de „prooroc” a cerut ca soţul să-şi lase soţia pentru alta.

Mesajul şi mesagerul. E important ce mesaj primim. Mesaje generaliste de genul celor de mai sus cum că va fi greu, că va veni o încercare, că vom avea necaz, că va veni o prigonire, că vom avea o durere de cap etc nu trebuiesc luate ca fiind ceea ce pretind a fi, pentru că acestea sunt mesaje pe care Dumnezeu ni le transmite deja prin Scriptură şi există oameni care „dau dume” din acestea ca să fie importanţi. Am văzut situaţii în care „mesagerii” erau oameni care aveau grave probleme cu alcoolul şi pretindeau a vorbi în Numele lui Dumnezeu. Da, Dumnezeu vorbeşte prin asemenea oameni dar nu îi face mesageri decât în cazuri excepţionale, în rest, ne vorbeşte prin ei, prin viaţa lor: fie să avem grijă la purtare ca să nu ajungem aşa, fie să ne provoace la dragoste Cristică şi să-i iubim şi să îi salvăm.

Contextul. Cazul de mai sus e unul tipic de înşelăciune grosolană. Persoana care transmite mesajul acestei familii e fosta prietenă a soţului. Mesajul e lung şi clar orientat să distrugă relaţia bună a celor doi într-un moment în care relaţia lor se maturiza frumos. Nu poţi să faci abstracţie de tot contextul când auzi un astfel de mesaj. E foarte important cine vorbeşte şi când vorbeşte şi de ce duh este însufleţit.

Mare, mare atenţie la falşii prooroci, unii din ei sunt lupi îmbrăcaţi în piei de oaie, alţii sunt rătăciţi de la Cuvânt şi încearcă să dea impresia că ştiu pe unde se află. Vom vorbi mâine despre importanţa Cuvântului Scripturii sau a Cuvântului oamenilor. Fiţi pe fază şi cercetaţi duhurile, vorbele care vi se adresează şi mai ales Scriptura.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

5 comentarii la „Mesaj de la Dumnezeu sau de la om?”

  1. Fenomenul profetic este extrem de complex, tocmai de aceea unele culte au inclus in sistemul lor doctrinar inexistenta unor astfel de manifestari pentru perioada escatologica actuala. Din punctul meu de vedere o pozitie absolutista de acest fel trebuie riguros(matematic) sustinuta de o demonstratie, lucru care, desigur, nu se intampla.
    Profetiile vechi testamentale au cateva componente in comun – se adreseaza unei situatii concrete, – prezinta un mesaj de avertisment(si nu unul final) care permite ascultatorului un turn right pentru a echilibra situatia. Profetiile functioneaza ca un ghid si nu ca o sentinta si o decizie finala. Moise a putut schimba decizia lui Dumnezeu de a distruge poporul evreu. Profetiile trebuie analizate cu discernamant.
    Un alt aspect interesant este fenomenul psihologic intern, mecanismul interior prin care Dumnzeu comunica aceste mesaje. Cum identifica si analizeaza cineva propria perceptie, cum diferentiaza ideile, gandurile, „vocile interioare” personale de alte canale. Pentru ca sa existe siguranta acuratetii canalului de informare, trebuie o perceptie interioara absolut impecabila. Nu am vazut pana in prezent o analiza mai profunda pe acest aspect. Practic, ca in razboi, daca nu iti cunosti pusca, cum crezi ca atunci cand esti pus in fata unei situatii nu vei da gres?

    Răspunde
  2. Nu o puteam zice mai bine Romulus. Mulţumesc mult de completare. Amănunte „mari”. „Fenomenul” ar necesita o dezbatere serioasă dar asta ar isca şi polemici şi deocamdată nu am tăria necesară şi timpul să discut contradictoriu.

    Sper, aşa cum ziceai, să ne cunoaştem bine „puşca” şi în conformitate cu asta să ne calibrăm şi gândirea şi acţiunile şi convingerile.

    Doamne ajută.

    Răspunde
    • Ma bucur mult ca de cele expuse
      aveti perfecta dreptate .
      Dar lucrurile sint mult mai adinci
      Decit leati expus.
      Am experiente multe in directia
      profetiilor false dar si cu ptivire
      profetiile adevarate care au fost
      pentru atentionare si intoarcere din
      starile de pacat si cadere a unora.
      Imi place mult sa aud zicind
      Asa vorbeste Dl.Si Dl intadevar
      sa vorbeasca.
      Profetiile zicem noi ca sint de doua feluri ,
      adevarate si false sau mincinoase.
      Prima data su aparut profetiile adevarste
      din Duhul lui Dzeu.Apoi cele false sau asa
      zis din duh de ghicire.
      In general proroci buni dupa caderea lor in pacat ca sa nu fie descoperiti cauta sa continue in lucrarea lor proferica ducind o lucrare de ratacire zicind asa Vorbeste Dl dar Dl sia tras mina de.peste el sau de.pestea si nu.mai vorbeste Dl de mult.Se observa o fortare a lucrari si cind Dl isi trage mina de peste un proroc,daca acel proroc continua ca sa nu dea de banuit caderea in pacat.Se lupta prin puterile intuneticului si vine un duh de ghicire peste el si va continua pina un alt proroc ii va iesi inainte dindui pe fata starea .
      Concret Houston Tx un proroc
      dupa ce a imbatat cu apa sfintita
      Biserica din Dallas si Waico neam
      trezit cu el la Houston.
      Mare har prorocii la gramada ca
      toate prorociile lui in acea seara
      erau mai multe decit sint toate
      profetiile scrise in Sfinta
      Scriptura cu mii si sute de ani in urma. .
      Aproape toti au avut profetii.
      Eu ma rugam si o voce striga in urechea mea ;Duh de Ghicire.Avusem si o vedenie
      in care Prorocul era ingradit si nu avea voie
      sa iasa din ingraditura respectiva.Dar a rupt gardul sia pus un Amvon al lui sia inceput lucrare lui.Mam uitat in spatele meu
      cind am auzit acea voce zicind duh de ghicire.In spatele meu era un fr Prezbiter Proroc si Vazator care se uita la ce se petrece in Bisetica.Atunci el a zis spune frate Vasile ce tia spus si aratat Dl.
      Atunci am simtit on putere si o autotitate si am strigat DUH DE GHICIRE.
      Fr spunea cu adevarat asai ca si mie Dl mia descoperit la fel.
      Dupa terminare am stat de vorba cu persoana asa zis proroc si Dl il daduse pe fata ca ghicitor.
      Am auzit ca sia lasat sotia cu citiva copii in Dettoit si a mers in Ro si sa casatorit cu o alta femeie. Vorba ceea E Proroc e Pastor le scapara la tinere ochii sa puna mina pe un asa zis Sfintbpus deoparte dar uns cu toate alifiile posibile. Nu mai stiu nimic decit ca multi au spus ca au avut profetii suta la suta milimetrice ce sau implinit .Daca sar fi oprit atunci era fetice de el.
      Dar VAI DE CEI CE ZIC ASA VORBESTE DOMNUL SI DL SA DEPARTAT CA SI DE DAVID SAU SAUL SI UMBLA PE LA VRAJITORI SI LA CEI CE CHEAMA DUHUL MORTILOR.Doame am prorocit in numele tau si am scos si Draci.Mergeti le va zice ca ati facut si faradelegea.
      Prorocii prorocesc din mai multe duhuri.
      1 Prorocul adevarat a lui Dzeu va proroci
      doar ceea ce ii va transmite Dzeu pentru o persoana ori pentru o Biserica o tara etc.
      2 Prorocul poate proroci din Indrazneala
      cum ati spus sa apara important si el
      printre oameni ,la cercuri de rugaciuni sau
      biserica.
      3 Prorocul poate proroci din duh de rautate sau
      gelozie care cred ca este in cazul familiei in care fosta prietena a sotului ei aduce tulburare.
      Nici nu trebuie bagata in seama o asemenea zis lucrare .Ati vazut cai dezbinare cearta etc.
      4 Prorocul poate sa proroceasca dintr-un duh
      Invidie sau zicind mia facuto sa vezi ce ii fac si
      te trezesti ca te face de minune fata de o biserica sau o societate.
      Asemenea proroci trebuie sai INSEMNATI CU GIERUL ROSU SI SAI TRAGETI LA RASPUNDERE.
      Eu inchei dorinduva in continuare o expunere intocmai dupa cuvint atit in cele negative dar sa aratam si profetiile pozitive pentru a intari lucrarea Proferica a lui Dzeu.
      Multumesc pentru posibilitatea sau oportunitatea dea asterne aceste rinduri si as avea in viitor sa spun unele experiente pozitive si negative sa putem sa ne dam seama unde sintem.
      Sa fiti Binecuvintati de Dl !
      Fr . Vasile C

      Răspunde

Lasă un comentariu